Bebe se smeju od prvog dana

T. L.

petak, 08. 04. 2016. u 14:23

Бебе се смеју од првог дана
Čak 90 procenata novorođenčadi se smeje u prvom mesecu života, neki čak i u prvoj nedelji, ali ima i slučajeva da se nisu osmehnuli nijednom za 12 meseci. Bebe imaju jak temperament od rođenja

Razumevanje beba pomaže da razumemo i odrasle, zaključio je Kaspar Edimen iz Centra za moždani i kognitivni razvoj Univerziteta Birkbek u Londonu. On je sproveo istraživanje, kojim je želeo da utvrdi šta sve zasmejava novorođenčad, a bio je toliko opčinjen da je dao otkaz kao bankar i otišao da studira psihologiju. Edimen je napravio anketu za roditelje i zamolio ih da mu pošalju snimke i izveštaje o tome šta je sve zasmejalo njihove mališane, u kom mesecu i u koje doba dana.

Oko 1.400 roditelja iz 25 država je odgovaralo na njegova pitanja, a rezultati analiza su pokazali da se bebe smeju praktično od prvog dana. Čak 90 procenata novorođenčadi se smejalo u prvom mesecu života, neki čak i u prvoj nedelji, ali ima i slučajeva da se nisu osmehnuli nijednom za 12 meseci.

- Ovo otkriće potvrđuje pretpostavku da bebe imaju jak temperament od rođenja - kaže istraživač.

Pokazalo se da se dečaci smeju više, čak i do 50 puta dnevno, a devojčice do 37. Međutim, Ediman ističe da je smeh stvar socijalizacije i interakcije sa drugima, a ne zavisi od pola.

- Nije uopšte važno šta odrasli rade dok su sa bebom. Dovoljno je što su pored njih i one se zato osećaju srećno. Zato se bebe i smeškaju - zaključuje naučnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bebice

10.04.2016. 20:30

Tako je,bebe od prvog dana se smeskaju,ako su zdravi!!!NISTA LEPSE OD BEBE!!DECA SU UKRAS SVETA!!!

Stela

11.04.2016. 08:52

Najlepsi dar od Boga,od zivota,kada ocekujemo bebu.Beba sa svojom osmehom daje roditeljima jos vecu harmoniju,puno energije,motivacije,radosti,veselje.Beba je nasa zivotna energija,radimo sve za njihovo dobro,i zivimo za njih,za njihovu egzístenciju i sigurnoscu.