Kakav roditelj, takvo i dete

S. B. M.

04. 12. 2015. u 12:11

Какав родитељ, такво и дете

Shutterstock

Način na koji roditelji vaspitavaju decu i tinejdžere utiče na to da li će izrasti u delinkvente ili poštene, dobre ljude.

Kada majke i očevi negde pogreše u vaspitanju, problematično ponašanje se javlja već u adolescentnom periodu, utvrdili su pedagozi iz SAD i istakli tri načina vaspitanja.

- Autoritativni roditelji su zahtevni, imaju stroga pravila, ali poštuju dečje potrebe. Oni uvek objasne zašto nešto traže i što je to važno, a saslušaju i decu šta misle o tome.

- Majke i očevi koji nisu zahtevni i ne postavljaju "granice" već puštaju deci na volju, imaju tek mali broj pravila. Gotovo uvek su na strani deteta, stalni im izlaze u susret i ispunjavaju im želje i potrebe.

- Roditelji koji imaju potrebu da kontrolišu svaki aspekt života dece, postavljaju jasna pravila i granice, ali ne objašnjavaju razloge za to. Ne žele da slušaju mišljenje najmlađih i njihov pristup je - dok si pod mojim krovom, moraš da slušaš!

Na osnovu ovoga, pedagozi su zaključili da će deca koju vaspitava treća grupa roditelja, koji žele da ih kontorlišu, najpre izrasti u delinkvente i biti skloni porocima. Pogrešan je pristup i roditelja iz druge grupe, koji brzo izgube poštovanje u očima dece i nisu im autoritet. Prvi pristup je, prema istraživanju, najbolji. Adolescenti iz takvih porodica su poslušni, imaju svoje "ja" i ne upadaju u probeme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pobunjenik

04.12.2015. 12:46

"Kakav roditelj, takvo i dete..." Pre bih rekao "kakva drzava i drustveno uredjenje, takav ce biti i roditelj, pa tek onda i dete..."

Milan S.

04.12.2015. 13:52

@Pobunjenik - Ljudi (roditelji) čine državu tako da... Vrzino kolo! Mnogo je faktora! Pa i društveno uređenje i vrednosti...

pericazavrsioskolu

04.12.2015. 16:57

Deca odražavaju roditelje! Ako ne znate šta vam "prijatelji"misle, ponašanje njihove dece prema vama je ključ tih misli.