Školarci širom Srbije već nedelju dana su na raspustu, a bez obaveza će biti još tačno toliko. Zimski raspust mališani vole zbog snežnih čarolija, praznika, zimovanja... Zato se potrudite da u njemu maksimalno i uživaju, savetuju psiholozi. Njihova preporuka je da na raspustu đaci ne treba da uče, čak ni oni koji su polugodište završili sa nekim "kecom". Prvih desetak dana trebalo bi da bude njihovo vreme za odmor, igru i druženje. Učenje treba da dođe kasnije, nekoliko dana pred školu, u zavisnosti od toga kog uzrasta je dete i sa kojim predmetom ima problema.

Đaci srednjih, ali i osnovnih škola prilično su opterećeni gradivom, a istraživanja u Srbiji pokazuju da veliki procenat dece ima i vanškolsku aktivnost, treniraju sportove, uzimaju časove stranih jezika, plesa, idu na kurseve glume, slikanja, vajanja... Ponekad im to prilično okupira slobodno vreme, a stručnjaci upozoravaju da današnja školska deca sve manje spavaju u odnosu na ranije generacije. Kada se na toliko obaveza dodaju televizor, kompjuter i sve tehničke mogućnosti koje su im dostupne, deci ostaje jako malo vremena za odmor.
SrednjoškolciZa đake srednjih škola ne bi trebalo da važe mnogo drugačija pravila. Iako su oni veći i zreliji, ipak su u pubertetu, osetljivom razvojnom periodu. I njima je potrebna pomoć da organizuju vreme, ali budite obazrivi da ne preterate u kontroli. Deca koja su sa dobrim uspehom završila prvo polugodište treba da imaju slobodu za aktivnosti koje vole, naravno, u okviru granica i pravila koja ste postavili. Oni koji imaju loše ocene treba takođe da se odmore, ali za njih raspust treba da traje nešto kraće. Doček je prošao, žurke su se završile, pa posle Božića treba da se okrenu školskim obavezama. Pomozite im sa gradivom koje im je problematično i podstičite ih da poprave ocene. Nije loše ni da im obećate neku nagradu ukoliko budu uspešni, jer će im to biti podstrek. Važno je samo da i u kaznama i u nagradama budete dosledni.

Istraživanja pokazuju da se deca i manje druže, a sa vršnjacima se sreću uglavnom vikendom. Raspust je idealno vreme da se sve to nadoknadi. Pustite ih da se naigraju i ispričaju sa drugarima. Takođe, i porodice sve manje vremena provode zajedno, pa je raspust prilika da budete sa svojim detetom više nego inače. Psiholozi savetuju da ne terate školarce da čitaju lektiru ili da spremaju gradivo za sledeće polugodište! Pustite ih samo da uživaju! Jako je važno i da se odmore, da malo duže spavaju, pomalo i da lenčare... Što više vremena trebalo bi da provode napolju, da udišu svež vazduh, igraju se na snegu i uživaju u zimskim radostima.
Zimski raspust je idealna prilika da negde otputujete, najbolje na planinu, a pedijatri savetuju da bi deca trebalo da budu na planinskom vazduhu barem deset dana godišnje, jer to čini čuda za njihov imunitet. Ukoliko ne možete da odete na putovanje, posetite rođake na selu ili makar šetajte zajedno, družite se i razgovarajte sa decom.

Glavne aktivnosti, dakle, treba da budu igra i zabava. Ukoliko vreme ne dozvoljava boravak napolju, stručnjaci preporučuju da mališanima organizujete druženje sa prijateljima iz vrtića ili razreda kod kuće ili u nekoj igraonici.

Ipak, iskustva potvrđuju da se mališani odmore za kratko vreme, a onda počnu da se dosađuju. Zato treba da im pomognete i organizujete im vreme, savetuju dečji psiholozi. Potrebne su im aktivnosti koje će im "napuniti baterije" i dati snagu za sledeće polugodište. Možete da idete na klizanje, sankanje ako ima snega, na neku izložbu ili predstavu, u bioskop, u posete prijateljima... Psiholozi kažu da nije loše da školarci nekoliko dana budu kod bake i deke ili nekog rođaka. Promena prija svakome, a odvajanje od deteta na nekoliko dana učiniće mnogo za njegovo osamostaljivanje.

Takođe, gradovi širom Srbije nude besplatne programe, kreativne radionice, škole sporta i slično, što vrlo uspešno može da "popuni" dane raspusta. Ukoliko dete želi da čita nemojte da ga opterećujete lektirom.