Krive noge se ispravljaju od četvrte godine

M. Vasiljević

22. 02. 2012. u 12:54

Криве ноге се исправљају од четврте године
U kom uzrastu mogu da se prepoznaju ortopedski deformiteti kod dece? Neke deformacije se vremenom spontano otklanjaju

Rano otkrivanje deformiteta stopala i nogu veoma je važno za uspeh u njihovom ispravljanju. Jer, svako odstupanje od uobičajenog može vremenom da dovede do značajnih problema sa kičmom: kifozom ili pogrbljenim držanjem ili krivljenjem kičme, odnosno skoliozom.

Po rečima dr Zorana Paunovića, ortopeda i dečjeg hirurga iz Instituta za majku i dete, ne treba čekati nekoliko godina da se deformitet razvije, ali ni panično juriti kod ortopeda čim se dete rodi:

- Razvoj deteta treba pratiti od rođenja, a posebno od trenutka prohodavanja. Neke deformacije, ako se jave, vremenom se spontano otklanjaju. Ipak, postoje granice do kada ortopedski problemi mogu da se tolerišu, i kad je neophodno obratiti se stručnjaku.

Ravni tabani

Većina dece se rađa sa ravnim tabanima, i do treće godine roditelji ne treba da brinu o mogućem deformitetu.

Dr Paunović objašnjava da se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče, pa gledano sa strane stopalo izgleda ravno:

- I kad dete prohodava, ono širi noge da bi bilo stabilnije, pa se oslanja na unutrašnji deo stopala i tako ih uvrće, što opet može da uplaši roditelje.

KALENDAR DEFORMITETA
* Do 18. meseca mnoga deca imaju „O“ noge
* Posle 2. godine spontano nestaje hod na prstima
* Od 3. godine razvijaju se ravni tabani
* Posle 4. godine ispravljaju se „X“ noge
* Nakon 12. godine operišu se čukljevi

Ovakav položaj se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod raste kako raste i dete. Da bi se održao pravilan položaj stopala, dete do treće godine treba da nosi duboke cipele sa ojačanom petom i anatomskim uloškom. One štite još nedovoljno razvijene mišiće i ligamente skočnog zgloba, a anatomski uložak služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Da bi se ojačali mišići stopala potrebno je, uz savet stručnjaka, raditi i korektivne vežbe.

O“ noge

- Do 18 meseca kod većine dece noge su u „O“ položaju, kaže dr Paunović. - To je normalna faza razvoja. Nakon tog perioda, noge beba mogu polako da prelaze u „X“ deformitet ili da se prirodno ispravljaju.

Nakon druge godine, ako „O“ deformitet ne prođe, dete je potrebno odvesti kod ortopeda da bi se utvrdilo da li se radi o patološkom stanju. „Okserice“, objašnjava on, u tom slučaju mogu da budu posledica rahitisa ili Blauntove bolesti:

- Blauntova bolest može da se javi zbog preranog postavljanja dece na noge, pre desetog meseca. Ovaj deformitet može da se spreči ako se ispravljaju položaji pri sedenju: dete treba da sedi u turskom sedu sa prekrštenim nogama ili na petama sa raširenim kolenima, kaže dr Paunović.

X“ noge

Kao posledica urođeno slabije razvijenih spoljašnjih delova kostiju koje čine koleno, ili zbog poremećene statike uzrokovane deformitetima kukova ili stopala, nastaje „X“ deformitet kolena. Ova deca imaju karakterističan položaj stopala okrenutih ka unutra.

- Zbog labavosti zglobova u kukovima, dete se naginje napred dok hoda, a stopala uvrće unutra da bi hodalo stabilno, objašanjava dr Paunović. - Najčešće se javlja obostrano, mnogo ređe je prisutan deformitet na jednom kolenu, što može tokom rasta da dovede do skolioze, odnosno krivljenja kičme na jednu stranu. Ako se deformiteti prirodno ne isprave do četvrte godine, potrebna je stručna pomoć i vežbe koje će da isprave deformaciju.

ČUKLJEVI NASLEDNI Dr Zoran Paunović kaže da se kod dece često mogu uočiti i čukljevi. Čukljevi kod dece su nasledni, i nisu posledica nošenja tesne obuće kao što je slučaj kod odraslih. Kod devojčica se ovaj deformitet palca znatno češće javlja, a ako korektivne vežbe ne zadrže rast čukljeva, oni se operišu, ali tek posle 12. godine.

Hod na prstima

Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta.

- Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa - kaže dr Paunović.

Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge, može da upućuje na neka druga stanja - kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom. Stalno hodanje na prstima kod zdrave dece zahteva lečenje: stavljanje gipsanih longeta u vremenuu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

elipsa

24.01.2014. 09:44

Imam jedno pitanje,moja bratanica ,je juce isla na kontrolu,inace ima 2god i sedam meseci.Rekli au joj da ima krive noge i da mora da radi vezbe,kolena joj se sudaraju tokom hoda a prsti idu na unurta ,da li je to strasno i da li vremenom moze hod sam da joj se ispravi ili je potrerbno da nosi longete i radi vezbe? inace majka deteta ima isti takav hod i rekli su joj da je to z bog loseg sedenja kada je bila mala. Po meni to nije toliko primetno,ai se brinem da li ce imati posledice kasnije

sara

22.02.2016. 16:12

@elipsa - moja cerka ima o noge ima dve godine i doktorka je rekla samo da joj dajem d vitamin da li je to dovoljno ili bi trebala da ide kod ortopeda na pregled posto smo bili samo kod opste prakse.

maja

13.04.2016. 10:40

@elipsa - Treba da vodite dete kod ortopeda. Nije dovoljno samo piti d vitamin da bi se noge ispravile, ne znam kako je mogla to uopste da vam kaze. Nama je ortoped rekao ako se O noge ne isprave mislim do druge godine da ce morati da nosi kajseve, jer kada imaju O noge onda jako opterecuju kolena kada hodaju i nemaju dobro teziste. Mojoj cerki su iz O presele u X, tako da sada to ispravljamo.U svakom slucaju treba da se posavetujete sa ortopedom.