KRAJEM septembra jedna 13-godišnja devojčica upisala je svoje ime na svetske modne stranice, kao najmlađa dizajnerka u istoriji Pariske nedelje mode. Zove se Tara Katarina Ćirković, iz Beograda je, a nedugo posle Pariza, na novosadskoj Srpskoj nedelji mode, proglašena je za najperspektivnijeg mladog dizajnera. Sve je počelo tako što je, čekajući mamu, Tara crtala haljine, koje je primetila članica Srpske nacionalne modne federacije, Drina Vlastelić Rajić, a potom pohvalili svetski modni stručnjaci, među kojima je i Patricija Guči, praunuka osnivača čuvene "istoprezimene" kuće.

- Ne mogu da poverujem da se sve ovo dešava i zato nisam nervozna, već potpuno opuštena. Sve je kao u snu – rekla nam je Tara Katarina nakon revije održane na Srpskoj nedelji mode, na kojoj su dominirali njeni modeli jarkih boja i neobičnih geometrijskih šara.

Vaš najjači utisak iz Pariza je..?

- Spremila sam sebe na to da ništa ne očekujem, pa je bilo sjajno kada sam videla divne reakcije kritičara i prolaznika. Nisam verovala da nešto ovako magično može da se desi za mesec dana, ovo je bukvalno magija.

Koji ste crtež prvi nacrtali?

- Počela sam da crtam sa pet godina, one pufnaste ružičaste haljine, znate kako to ide... Nikada nisam posebno razmišljala o modi, niti čitala knjige sa tom tematikom. Onda četiri godine nisam crtala i prošle sam ponovo nastavila.

Koja vam je omiljena boja?

- Ne mogu da se odlučim između žute i plave. Plava mi predstavlja moć, okeane, nebo, beskraj, a žuta mi je donosi sreću.

A odeća?

- Strit stajl - velika majica i pantalone koje mi ne smetaju.Sa koliko godina ste sami počeli da birate ono što ćete tog dana obući?

- Počela sam sama da se oblačim u četvrtoj godini – otišla bih kod tate u ormar, izabrala šta ću obući i u tome išla u grad. Od tada mi se niko nije mešao u izbor.

Da li ste sigurni šta želite da budete kad porastete?

- Definitivno kreator. Hoću da pohađam srednju modnu školu i da, ako budem bila u prilici, odem negde u inostranstvo.

Kakve su bile rekacije vaših drugara na postignuti uspeh?

- Ne mogu da kažem da su bili oduševljeni, pre su im reakcije bile u stilu "donesi mi 'guči' majicu iz Pariza".

Da li ste zreliji u odnosu na vašu generaciju?

- Nisam tu da to procenjujem, ali verujem da u nekim trenucima moram da budem.

Šta biste uradili sa zarađenim novcem?

- Želim da osnujem fondaciju ili pomažem nekoj postojećoj u smanjenju zagađenja vazduha. Odmalena sam povezana sa prirodom i životinjama i oduvek sam shvatala da tu postoji problem. Nikada nisam bila naročito društveno dete. Volim da čitam i sedim u prirodi. Dok sam se jednom tako igrala sa svojom kucom, potpuno sam se povezala sa prirodom. Sve životinje su mi slatke, pa i pit bul.