KRAJ oktobra protekao je u Beogradu u znaku modnih dešavanja. Tokom 46. PerwoolFashionWeek-a najnovije kolekcije predstavili su neki od naših najpoznatijih kreatora, čiji je rad, kao i uvek, privukao pažnju mnogobrojne publike.

Dugovečnu modnu smotru otvorila je revija Dragane Ognjenović, čija poruka bi ukratko mogla da glasi – toplo "ušuškajte" ženstvenost slojevitim oblačenjem. Naime, kolekcijom Ognjenovićeve dominiraju ležerno padajuće crne košulje kratkih rukava obučene preko belih, sa izrazito dugim rukavima, koje se savršeno slažu sa širokim crnim pantalonama do poda, ili pak užim, cigaret, čija se nogavice završavaju malo iznad članka noge. Crne kožne rukavice i kišni šešir sa dubokim obodom upotpunjuju ovu sliku, a preko pantalona cigaret kroja može da se nosi i suknja do kolena, dok je torzo u košulji na sitne tufne i sakou sa užim, dužim rukavima i reverima koji se "protežu" u vidu dugih traka, do ispod kolena. Tunike i haljine jednostavnog kroja, sa kraćim ili rukavima dužine do lakta, nose se preko širokih ili uskih pantalona, a od boja, pored neizostavne crne i bele, tu su takozvana es-em-be, siva i krem. Kaputi su dugi, sa velikim, našivenim džepovima, donekle muškog kroja, ili do ispod struka, sa nešto kraćim rukavima. Široki, koso sečeni, na ramenu u "puf" nabrani rukavi, takođe su veoma zastupljeni, kao i dugi, šlicem otvoreni po sredini. Suknje mogu biti i do kolena, ravnog kroja, ili uže do kolena, odakle se šire, padajući do polovine listova. Koso kopčanje i vezivanje sakoa i mantila, takođe je obeležilo ovu kolekciju.

Kombinacije crne i zlatne boje, svile i vune, transparentni delovi odeće kombinovani sa cvetnim crnim dezenom, široki kožni pojasevi, volani, asimetrija i višeslojno oblačenje okarakterisali su kolekciju Daniele Glišić i njenog brenda Atelje "Alternativa". Slojevito oblačenje prisutno je i kod Dragane Nikolajević, odnosno "DNK studija", uz slobodne, široke, asimetrične forme, kao i liniju struka naglašenu širokim pojasom, ili raskošno bogatstvo nekoliko slojeva tila, različitih boja (sivomaslinastoj odnosno es-en-be, beloj, bež i crnoj) na suknji. Haljine, pantalone i ogrtači uglavnom su maksi dužine, udobni i svedenih formi.

Autorsku kolekciju muške mode predstavio je Đorđe Baščarević, čiji su nas modeli, veoma nalik onima koje su nosili džedaji, "poveli" u neko drugo vreme. Mačo imidž ovoga puta bio je "začinjen" sjajnim, lakiranim materijalima, kombinacijama narandžaste i crne, kao i rupičastim majicama ispod potpuno otkopčanih košulja. Donekle futurističko izdanje dočarala je i Milena Radović kroz srebrne i crne modele, rađene od materijala sa visokim sjajem. Akcenat je stavljen i na velike džepove (osim na kaputima, nalaze se i na haljinama, s tim što su duži od njih – padaju i preko oboda, sa strane), kao i na, takođe velike, kapuljače.

Dragana Ognjenović


Đorđe Baščarević "DNK studio"
Danijela Glišić Atelje "Alternativa"