Nikako da odaberete pravu nijansu pudera! Uz ove savete vaše lice će zablistati

Slavica DOBROSAVLjEVIĆ

25. 10. 2019. u 11:45

Никако да одаберете праву нијансу пудера! Уз ове савете ваше лице ће заблистати

Depositphotos

Kompaktni ili kameni preporučuju se osobama sa masnijom kožom, bez obzira na godine

DOBAR mejkap ne može da se zamisli bez pudera. Profesionalna šminkerka i edukatorka Nataša Brašanac naglašava da je tečni puder obavezan, bez obzira na to da li je reč o dehidriranoj, masnoj ili mešovitoj koži. Nakon toga na lice se nanosi kompaktni puder ili u prahu, ili kombinacija jednog i drugog. Da li ćemo koristiti tečni puder na vodenoj ili uljanoj bazi zavisi od tipa kože. Naša sagovornica naglašava da je veoma bitan odabir pudera, ali najvažanija je nega jer nijedan preparat ne može da prikrije anomalije na licu.

- Zadatak tečnog pudera je da prikrije ono što nam se ne dopada, da licu podari ujednačenu nijansu koja će biti adekvatno izbalansirana shodno tipu i tonu kože - kaže za "Život plus" Nataša Bašarac, koja je u Pragu završila akademiju za mejkap. - Ali prevashodno treba da zaštiti lice i primenjiv je na sve tipove kože. Suvoj, dehidriranoj koži potreban je tečni puder na bazi vode, koji nema veliku korektivnu moć, ali je dovoljno dobar da je neguje. Budući da koža s godinama gubi hijaluron, idealan je i za pripadnice starije populacije. Dok se za nedehidriranu kožu preporučuju oni na bazi ulja.

Na pitanje kome su namenjeni kompaktni puderi, a ko treba da koristi one u prahu, naša sagovornica odgovara:

- Kompaktni ili kameni puderi kako ih mnogi nazivaju preporučuju se osobama sa masnijom kožom bez obzira na godine, ali mogu da ga koriste i oni sa kombinovanim tipom kože, dok je cilj pudera u prahu da dodatno suše lice. Dame treba same da odluče koji će koristiti. Preporučujem kompaktne, jer puderi u prahu ostavljaju tragove na odeći. Ali treba znati da se ne može koristiti samo puder u prahu, već u kombinaciji sa tečnim.

Ukoliko je koža dehidrirana, naša sagovornica savetuje da se preko tečnog pudera nanese hidrantna krema lake teksture, na bazi vode.- Kao podloga koriste se prajmeri, ali ne bih preporučila njihovu svakodnevnu upotrebu, jer su suviše agresivni. Kožu treba da rasteretimo, da joj damo prostora da diše, a ne da zatvaramo pore.A da li od godišnjeg doba zavisi koji puder ćemo naneti na lice?

- Leti, kada smo izloženi jakom suncu i kada se znojimo, bez obzira na tip kože, treba koristiti laganije pudere. Ali može i bez toga. Dok će nam kompaktni puderi zimi pomoći da sačuvamo kožu od hladnoće i dati joj što više vlažnosti. Važno je znati i to da kompaktni puderi kremaste strukture mogu se koriste bez tečnog pudera samo u jednom slučaju, onda kada koža lica nije dehidrirana, a on se nanosi na lice sunđerom - ističe naša sagovornica.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

pobrkali lončiće

25.10.2019. 12:55

Kakve veze ima vrsta pudera (agregatno stanje) sa nijansom (bojom) istog?