Trendovi sa 13. Serbia Fashion Week-a: Čipka, volani i jarke boje

Bojana JOVANOVIĆ

21. 10. 2019. u 18:10

Трендови са 13. Serbia Fashion Week-а: Чипкa, волани и јарке боје

Sanja Veličković, Maja Dimitrijević

Viđene su kreacije više od 20 učesnika, a zajednička poruka gotovo svih mogla bi da bude: nosite jarke boje, providne delove odeće, čipku, našivene detalje, cvetne dezene...

NAJVEĆA modna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, Serbia Fashion Week, po 13. put održana je u Novom Sadu, od 9. do 14. oktobra. Tokom šest večeri publici su se predstavili domaći, ali i inostrani dizajneri, približavajući nam, kroz kolekcije, svoju viziju trendova za jesen-zimu 2019/2020. godine. Viđene su kreacije više od 20 učesnika, a zajednička poruka gotovo svih mogla bi da bude: "nosite jarke boje, providne delove odeće, čipku, našivene detalje, cvetne dezene, svetlucave materijale, bauš rukave, duge ogrtače i haljine sa šlepom, kao i one koje otkrivaju leđa". Kada se ispred svega navedenog stavi reč "retro", dobija se najpribližnija sliku onoga što će se nositi u sezoni pred nama.

Inspirisan turskom i srpskom istorijom i kulturom bio je srpski dizajner Nenad Brkić, koji je satenom, čipkom, tilom i keperom želeo da svoje modele učini umereno provokativnim, dok je njegova koleginica iz Crne Gore, Tijana Medenica, predstavila ženstvenu i elegantnu kolekciju, obogaćenu glamuroznim detaljima poput perja, perlica i bogatog ručnog rada. Krznene modele "doneo" je brend Saga Greek furs. Istakli su se dugački modeli bundi za muškarce, kao i nešto sportskija, kraća verzija, sa kapuljačom. Zastupljene su sve nijanse sive, kao i dvobojne ili trobojne, bledo roze i svetlo braon bunde, sa širokim rukavima.

Ženstvenost i seksepil nastojala je da spoji naša kreatorka Vladana Radosavljević, na svojoj prvoj modnoj reviji. Prema njenim rečima, modeli su namenjeni ženama starijim od 30 godina, a duge haljine, mahom tamne boje, čipka, satenske vrpce i mašne, ono je što obeležava njenu kolekciju. Sestre Mira i Božica Cvetković, kroz svoju robnu marku MB Contur, promovisale su duge koktel haljine sa šlepom, dubokim šlicom, uzdužno otvorenim dekolteom, asimetričnim bretelama, višeslojnim volanima ili bauš rukavima na mini-haljinama. Nešto potpuno suprotno predstavila je slovenačka dizajnerka Sanja Veličković, vedrim kombinacijama jarkih boja, od ciklama i zelene, preko teget i limun žute, ležernih, nesputavajućih krojeva, sa mantilima dužine do kolena i geometrijskog printa, širokim pantalonama koje se sužavaju pri listovima, "Sara Kej" šeširićima za kišu... Puder roze, svetlo siva i svetlucavo srebrna boja obeležile su kolekciju Suzane Perić, kao i šortsevi, pa haljine obogaćene cirkonima, perlama, perjem, providnim puf rukavima ili asimetrično postavljenim volanima. Vezeni, cvetni motivi, nalik na japanske, najčešći su motiv na haljinama srpske dizajnerke Nataše Perkovski Adžić. Ona čestim implementacijama crvene, teget, bele boje, kao i tila, čipke i dubokog "ve" izreza na leđima naglašava ženstvenost i romantičnost.

Tara Katarina, Bata Spasojević, Marija ŠabićZa brend "Martini Vesto" ponovo je kreirao Boško Jakovljević u, kako kaže, "toplim bojama Afrike", sa ponekim printom inspirisanim šarama životinja sa ovog kontinenta. Muška odela sa pantalonama do članka, jarke boje, kape, somot, pliš i ležerne rol kragne, uz kapute (i u žutoj boji) do kolena, čine dobro obučenog muškarca iz Jakovljevićeve prizme, nalik modernim dasama iz 70-ih godina prošlog veka. Nešto kraće su ženske pantalone, visokog struka, koje se savršeno slažu uz duže, komotne sakoe ili košulje čiji je prednji kraj uvučen u njih, a zadnji se pruža skoro do polovine listova. Duh Francuske visoke mode doneo je čuveni dizajner Emerik Fransoa, stavljajući naglasak na korsete, izrazito duge ogrtače, naglašen visok struk, upečatljive kombinacije crne i ljubičaste ili roze boje, uz raskošne materijale.


Suzana Perić/Foto Dragan Tintor

Mladalačko šarenilo boja i oblika prikazala nam je 13-godišnja Tara Katarina Ćirković, koja je sa svojom kolekcijom prethodno nastupila, kao najmlađa kreatorka, na ovogodišnjoj Pariskoj nedelji mode.


Saga Greek furs/ Suzana Perić

Dugi ogrtači sa šlepom dopali su se i našoj dizajnerki Mariji Šabić, koja ih je kombinovala sa delimično providnim gornjim ili donjim delovima odeće, čupavim materijalima, bauš rukavima i "ve" izrezima na leđima. Celokupnu novu kolekciju, čiji je "ženski" deo predstavio nedavno u Parizu, Bata Spasojević prezentovao je publici Srpske nedelje mode kroz svoje - donekle futurističko, a neretko kobinovano sa duhom prošlih vremena - viđenje svakodnevnog oblačenja. Rajsferšlusi, kapuljače, čipka i izazovni šlicevi, ključne su reči za ovu kolekciju, dizajnera koji je već 25 godina prisutan u svetu mode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije