Kako oporaviti kožu posle leta

S. DOBROSAVLjEVIĆ

09. 10. 2019. u 11:45

Како опоравити кожу после лета

Depositphotos

Za početak, preporučuje se piling jednom do dva puta nedeljno. Reč je o tretmanima sa abrazivnim česticama (šećer, semenke, kafa, biljno brašno, jojoba...)

POSLE vrelih letnjih meseci kada je koža lica bila izložena jakom suncu, morskoj soli i suvom vazduhu, jesen je pravo vreme da je dobro "nahranite", povratite joj sjaj, vlažnost i elastičnost. Prvi korak koji treba da načinite je odlazak na kozmetički tretman.

- Za početak, vašoj koži bi prijao hemijski ili dubinski piling mikrodermoabrazije koji možete uraditi u kozmetičkim salonima - kaže za "Život plus" kozmetičarka Marina Đušić. - Ovim tretmanima se skida gornji sloj mrtvih, orožalih ćelija, čiste pore, glačaju pore i bore i ujednačava ten. Na taj način se povećava i apsorpcija nanetih kozmetičkih preparata.

Naša sagovornica naglašava da svaka žena može mnogo toga da uradi za svoje lice i u kućnim uslovima, pa preporučuje mehanički piling jednom do dva puta nedeljno. Reč je o tretmanima sa abrazivnim česticama (šećer, semenke, kafa, biljno brašno, jojoba...) koje pod dejstvom mehaničkog trenja skidaju mrtve ćelije sa kože. Finiji pilinzi preporučuju se za suvu i osetljivu kožu, a grublji za masnu i debelu. Nanose se u tankom sloju na vlažno i očišćeno lice i utrljavaju kružnim pokretima otprilike pet minuta, a zatim se ispiraju vodom.

- Optimalan efekat se postiže ukoliko nakon pilinga stavite dobru hranljivu masku koja dubinski deluje, a to je upravo ono što je koži na početku jeseni potrebno - ističe Marina Đušić. - Tokom letnjih dana koža gubi vlažnost. Dehidratacija je jedan od osnovnih uzroka umornog i izboranog lica i zato treba koristiti hidrantne i hranljive kreme. Preporučuje se upotreba koncentrovanih seruma koji sadrže antioksidanse, a utiču na smanjivanje znakova fotostarenja kože. Jedan od najjačih je vitamin C koji poboljšava tonus kože, ublažava pojavu bora, stimuliše proizvodnju kolagena i redukuje fleke. Ukoliko su se pojavile pege i fleke kao posledica prekomernog sunčanja, koristite kreme za izbeljivanje i ublažavanje hiperpigmentacija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije