SUNCE je uzrok mnogih promena na koži, koje često nije jednostavno dijagnostikovati. Prolazno crvenilo i fleke pacijent često može da pomeša sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kod kojih je neophodna primena kortikosteroida, lekova i dermatoloških intervencija.

Profesor dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže za "Novosti" da je čest uzrok crvenila na koži alergija, koja može da se pogorša ukoliko se upozorenja lekara ne shvate ozbiljno.

- Često se dešava da dođe do alergijske reakcije, čiji je uzrok izlaganje suncu - kaže prof. dr Adamović. - Umesto da se potpuno izbegava najtopliji deo dana, pacijenti često nastavljaju sa sunčanjem, odlascima na more i bazene. To može da ima ozbiljne posledice.

Antihistaminici i UV zaštita mogu da pomognu, ali samo ukoliko se koriste preventivno, pre nego što se alergija manifestuje na koži.

- Kada do reakcije dođe, jedino rešenje je potpuno izbegavanje sunca - kaže prof. Adamović. - Uz to, često je nephodna primena lekova ili lokalnih kortikosteroida.


Crvene fleke na licu i vratu takođe mogu da budu reakcija na lekove i hranu. Opšte crvenilo lica i grudi, naročito posle fizičkog napora, jedan je od simptoma hipertenzije, kada zbog visokog pritiska krv juri u naviše.

- Crvenilo, svrab, osipi, alergije i plikovi mogu da budu posledica kombinacije sunca, znojenja i različitih kozmetičkih preparata - kaže naš sagovornik. - Zbog toga je neophodno da dermatolog ustanovi uzrok pojave promena na koži na vreme.

SIMPTOM ZA razliku od alergije, kožni lupus je burna reakcija koja retko prolazi nezapaženo. - Jako crvenilo jeste jedan od simptoma kožnog lupusa. To je veoma ozbiljno stanje i ne sme se mešati sa alergijom na sunce - kaže dr Adamović.

Nije retkost da lekarske ordinacije posećuju pacijenti koji sumnjaju da su bele fleke na koži nastale zbog sunca, ali se na kraju ispostavi da se radi o kožnom oboljenju vitiligu.

- Sunce nikako nije uzrok ove bolesti - objašnjava Adamović. - Ipak, ona se najčešće dijagnostikuje nakon sunčanja, zbog toga što koža tada potamni i bele fleke postanu vidljivije nego obično.

Osim belih fleka, i tamne mrlje na koži takođe nastaju u letnjoj sezoni i često su posledica odbrambenog mehanizma kojim se kože brani od štetnog delovanja sunca. Uglavnom se javljaju na bradi, čelu, obrazima i iznad usana.

- Najbolji način prevencije je svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora, na svakih sat vremena - kaže dr Adamović.