Nije svako crvenilo prolazna reakcija

A. Vasić

08. 09. 2019. u 15:04

Није свако црвенило пролазна реакција

Depositphotos

Promene na koži mogu da budu posledica izlaganja sunčevim zracima ali i ozbiljniji problem. Fleke se najčešće otkrivaju leti jer su vidljivije kad koža potamni, ali sunčanje nije jedini uzrok

SUNCE je uzrok mnogih promena na koži, koje često nije jednostavno dijagnostikovati. Prolazno crvenilo i fleke pacijent često može da pomeša sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kod kojih je neophodna primena kortikosteroida, lekova i dermatoloških intervencija.

Profesor dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže za "Novosti" da je čest uzrok crvenila na koži alergija, koja može da se pogorša ukoliko se upozorenja lekara ne shvate ozbiljno.

- Često se dešava da dođe do alergijske reakcije, čiji je uzrok izlaganje suncu - kaže prof. dr Adamović. - Umesto da se potpuno izbegava najtopliji deo dana, pacijenti često nastavljaju sa sunčanjem, odlascima na more i bazene. To može da ima ozbiljne posledice.

Antihistaminici i UV zaštita mogu da pomognu, ali samo ukoliko se koriste preventivno, pre nego što se alergija manifestuje na koži.

- Kada do reakcije dođe, jedino rešenje je potpuno izbegavanje sunca - kaže prof. Adamović. - Uz to, često je nephodna primena lekova ili lokalnih kortikosteroida.


Crvene fleke na licu i vratu takođe mogu da budu reakcija na lekove i hranu. Opšte crvenilo lica i grudi, naročito posle fizičkog napora, jedan je od simptoma hipertenzije, kada zbog visokog pritiska krv juri u naviše.

- Crvenilo, svrab, osipi, alergije i plikovi mogu da budu posledica kombinacije sunca, znojenja i različitih kozmetičkih preparata - kaže naš sagovornik. - Zbog toga je neophodno da dermatolog ustanovi uzrok pojave promena na koži na vreme.

SIMPTOM ZA razliku od alergije, kožni lupus je burna reakcija koja retko prolazi nezapaženo. - Jako crvenilo jeste jedan od simptoma kožnog lupusa. To je veoma ozbiljno stanje i ne sme se mešati sa alergijom na sunce - kaže dr Adamović.

Nije retkost da lekarske ordinacije posećuju pacijenti koji sumnjaju da su bele fleke na koži nastale zbog sunca, ali se na kraju ispostavi da se radi o kožnom oboljenju vitiligu.

- Sunce nikako nije uzrok ove bolesti - objašnjava Adamović. - Ipak, ona se najčešće dijagnostikuje nakon sunčanja, zbog toga što koža tada potamni i bele fleke postanu vidljivije nego obično.

Osim belih fleka, i tamne mrlje na koži takođe nastaju u letnjoj sezoni i često su posledica odbrambenog mehanizma kojim se kože brani od štetnog delovanja sunca. Uglavnom se javljaju na bradi, čelu, obrazima i iznad usana.

- Najbolji način prevencije je svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora, na svakih sat vremena - kaže dr Adamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije