Stefan Đoković - Kreacije kroz monokl muzičara

Bojana JOVANOVIĆ

19. 07. 2019. u 14:40

Стефан Ђоковић - Креације кроз монокл музичара

Foto: Z. Jovanović/VFW Dubai

Nedavno je u Dubaiju, gde je predstavio kolekciju Royals, proglašen najboljim dizajnerom visoke mode. Najvećim uspehom smatra koncert u njujorškom Karnegi Holu

SAMO što je, početkom juna, u Splitu dobio nagradu Upcoming Star, za novo, kreativno ime na dizajnerskoj sceni, koje se ističe originalnim kreacijama i visokom produkcijom, Stefan Đoković (28) nedavno se vratio iz Dubaija sa još jednim priznanjem – proglašen je Best Haute Couture Designer-om, odnosno najboljim kreatorom visoke mode na ondašnjoj Nedelji mode, gde je predstavio svoju kolekciju Royals. Sve ovo možda ne bi bilo toliko neobično da je reč o mladom dizajneru u ekspanziji, međutim, kako govorimo o operskom pevaču i pijanisti, koji je na doktorskim studijama klavira u Beogradu i magistarskim opere u Londonu, uspeh u sferi mode je pomalo neočekivaniji. Naš sagovornik bavi se modnim dizajnom manje od godinu dana. Prvu kolekciju prikazao je prošle jeseni i od tada ne prestaje da skreće pažnju javnosti na sebe.

Nasmejan i neposredan mladić, svetle kose i očiju, potiče iz muzikalne kragujevačke porodice, u kojoj je svaki član imao smisla za različite vrste umetničkog izražavanja. Zanimalo nas je da li ljubav i ostvarenost u jednoj vrsti umetnosti podstiču njihov razvitak i prema drugoj. Stefan nam je rekao da je umetnost takva da sturuji i dotiče više polja, pa su u njegovom slučaju sve ove veze neraskidive, jer je za razvoj u jednoj potrebno poznavanje druge.

Na pitanje kada bi morao da se predstavi samo jednim zvanjem, koje bi to bilo, Đoković odgovara da bi najbolje obuhvatio sve pod - multimedijalni umetnik. Radi kao muzičar i dizajner, a ima i tendencije ka produkciji i režiji. Pretpostavili smo da magistarske studije opere u londonskoj Trinity Laban školi imaju velike prednosti u odnosu na obrazovanje u Srbiji, što nam je mladi umetnik i potvrdio:

- Veliki broj nastupa, visok kvalitet produkcija, sjajni uslovi za rad, to su samo su neki od razloga zašto sam nastavio školovanje na Trinity konzervatorijumu. Ne volim preterano da poredim školske sisteme, jer sam od oba mnogo dobio. U prilog tome govori i činjenica da u isto vreme radim doktorat iz klavira u Beogradu.

Svojim najvećim uspehom Stefan smatra koncert u prestižnom njujorškom Karnegi Holu, a otkriva nam da mu se želja za oprobavanjem u dizajnu javila vrlo spontano, inspirisana muzikom.

- Jedno veče sam razmišljao kako bih ja pristupio kostimima. I, nepunih godinu dana kasnije desilo se da radim na svetskim nedeljama mode i kostime za predstave – objašnjava Đoković, dodajući šta ga najviše inspiriše: - Do sada sam uvek polazio od ideje kako bi kolekcija bila prikazana, šta bi bila njena poruka i opšta estetika. Bio sam vođen muzikom, prostorom, pokretom...

Mladi umetnik navodi da planira da nastavi razvijanje brenda na globalnom nivou, jer je, kako kaže, uvek imao potrebu da ono što stvara prikazuje i van naših granica. Svoj pristup modi smatra unikatnim, određujući ga kao "moda kroz monokl muzičara", a na pitanje kako i čime je zaslužio da dobije pozive za učešće na nedeljama mode u Londonu, Njujorku, Vankuveru, Šangaju, Kanu, Đoković odgovara:

- Smatram da su baš taj pristup, koji je specifičan, kao i velika posvećenost u radu bili zanimljivi publici. Možda su se ljudi zasitili suvoparnih pogleda na to šta moda jeste i mora da bude i jednostavno su pozitivno odreagovali na nešto što je estetski "vaspitano" i kvalitetno – pojašnjava Stefan.

Nagrade koje je dobijao u poslednje vreme, doživljava kao vetar u leđa, pogotovo nekoliko modnih koje su se, kako kaže, zaređale i još više ga uverile u to da mu je mesto i u ovom svetu. S obzirom na to da ima previše obaveza i da ih sve bespogovorno obavlja, zaintrigiralo nas je na koji način uspeva da ih sve uklopi tako da nijedan segment njegovog života ne trpi. Otkriva nam da je za to odgovorna pomalo nerealna ali logična i zdrava težnja svih nas da napravimo balans u životu. Ipak, najmanje vremena preostaje mu za odmor, ali to, tvrdi, planira da ispravi u naredna dva meseca.


NA RELACIJI LONDON-BEOGRAD

- ŽIVIM na relaciji London-Beograd i za sada mi to odgovara. Idealan scenario je da imam bazu u svojoj zemlji i da nastavim da radim projekte po celom svetu - otkriva mladi umetnik, koji sa svetskim teniserom broj jedan nije u srodstvu, osim što se, sticajem okolnosti, zove i preziva kao njegov sin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije