Čipka, šljokice, volani...

Bojana Jovanović

utorak, 14. 05. 2019. u 17:41

Чипка, шљокице, волани...

Marios Karavasilis, Ena Popov, Bata Spasojević Foto: Svetlana Braun, D. Tintor

Kolekcije koje su obeležile 12. Serbia fashion week: Predstavilo se više od 20 dizajnera, a zajednička nit su: erje, čipka, transparentni materijali, duge haljine, višeslojni volani i šljokice

Najveća modna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, Serbia Fashion Week, nedavno je u Novom Sadu 12. put okupila neka od najznačajnijih imena iz sveta domaćeg dizajna, kao i nekolicinu inostranih kreatora, na petodnevnoj smotri najnovijih kolekcija za ovu godinu. Mada je teško u radu više od 20 dizajnera, koliko se publici ovaj put predstavilo, naći zajedničku nit, pokušaćemo - perje, čipka, transparentni materijali, duge haljine, višeslojni volani i šljokice bili su zastupljeni gotovo kod svih, a primetan je bio i čest spoj ciklama i narandžaste boje.

Svedeniji, ležerno-elegantni krojevi u beloj boji, često sa kapuljačom, dominirali su u ženskoj i muškoj kolekciji Nemanje Pantelića, dok su sestre Mira i Božica Cvetković, kroz svoju robnu marku MB Contur, predstavile veoma ženstvene haljine koje otkrivaju leđa ili nogu kroz šlic, kao i bermude i pantalone sa visokim strukom i komplet odela u intenzivno zelenoj boji.

Kupaće kostime jarkih boja, za celu porodicu, prikazala je TV voditeljka Ena Popov, začinivši ih čipkom ili šarenim pompončićima, dok se Ivana Đurić odlučila za animal print, koji se našao gotovo na svim modelima, u kombinaciji sa crnom, pa i zlatnom bojom. Zlatno-srebrne i roze, pa "japanski" cvetne kombinacije, ukrašene šljokicama predstavila je Ana Grčić, odlučivši se da damama ogoli ramena ili ih obuče u duge, mahom korset haljine, okićene perjem, tilom ili volanima. Bata Spasojević pokazao nam je urbanu kolekciju Forever Young, inspirisanu kosmopolitizmom svetskih gradova.

Slovenačka kreatorka Sanja Veličković odlučila se za prirodne materijale i lagodne forme, želeći da na modelima osavremeni duh antičkog doba, pa je na jednom mantilu ukrstila nekoliko različitih tema, u kvadratima, a efektnost je naglasio šlic koji čini da se model otvara duž celih leđa. Izrazito elegantni i ženstveni modeli koji podsećaju na stil Odri Hepbern u "Doručku kod Tifanija", krasili su kolekciju Danijele Božić, koja se, između ostalog, odlučila za jednobojna ženska odela, crne korset kombinezone ispod kojih se nose bele košulje, satenske rukavice...

Potpredsednik Serbia Fashion Week-a, francuski dizajner visoke mode, Ejmerik Fransoa, "stavio" je maske na lice svojim modelima, time naglašavajući intrigantnost i zavodljivost modela "pozorišnog" stila. Veoma zanimljivo rešenje predstavlja njegova crno-zlatna haljina, sa dubokim dekolteom, sva sačinjena od rajsferšlusa, otvorenih od kolena naniže.

Sanja Veličković, Boško Jakovljević

"Karneval" je naziv kolekcije Igora Todorovića, potpuno drugačije od njegovih prethodnih, u kojoj se poigrao veselim bojama, satenom, bukle svilom i kristalima. Štampana slova našla su se gotovo po celoj kolekciji Boška Jakovljevića, koji ističe da je ponovo koristio grafiku osamdesetih godina, ali u drugačijim bojama. Bogata čipka i vez, kao i šljokice, karakterišu glamurozne modele Marije Šabić, uglavnom u crno-zlatnim tonovima, koji često nagoveštavaju, pa i pokazuju kožu, poput do poda duge haljine koju je ponela Olivera Balašević.

Suzana Perić, Danijela Božić

Čipkom i penasto transparentnim materijalima poigrala se i Suzana Perić, čije modele krase volani, perje i bela, srebrna, nežno plava i roze boja, gola ramena, cirkoni i mrežice... Predstavio se i Grk Marios Karavasilis, koji je, inspirisan dvadesetim godinama prošlog veka, na pistu uneo modele jarkih kolorita i smelih kombinacija boja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije