Kada se preporučuje krioterapija

05. 12. 2012. u 13:32

Када се препоручује криотерапија
U dermatologiji se najčešće koristi tečni azot za lokalizovanu destrukciju

Piše: primarijus dr Gorana Isailović, dermatovenerologVisoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu

KRIOTERAPIJA je procedura koja podrazumeva primenu sredstava za dubinsko hlađenje ili smrzavanje promena na koži u cilju lečenja i medicinske nege.

U dermatologiji se najčešće koristi tečni azot za lokalizovanu destrukciju i otklanjanje neželjenih promena na koži. Temperatura tečnog azota je -195,8 stepeni Celzijusa, i zamrzava lezije na koži brže, kompletnije i efektivnije nego ostali agensi za zamrzavanje (neki ugljenici, azotni oksidi, itd..).

Takođe, može lako da se primeni sa visokom kontrolom i preciznošću, koristeći različite aplikatore za pojedinačne kožne promene.

Krioterapija se primenjuje za brojne benigne kožne promene kao što su virusne bradavice svih oblika i lokalizacija, polne bradavice (kondilomi), seboreične bradavice, kožni rogovi, keloidi, hipertrofični ožiljci, dermatofibromi, fibroma mole, manji hemangiomi i limfangiomi, leukoplakije, solarne keratoze, staračke pege.

Odlična je metoda za lečenje upalnih akni, a u kombinaciji sa „plavim svetlom“ i za lečenje upalnih promena koje se javljaju u delu repne kosti.

Krioterapija svih promena se izvodi pod kontrolom dermoskopa, bez anestezije jer niska temperatura deluje kao anestetik. Sama procedura zbog toga nije bolna, ali može da se javi bol po završetku tretmana, što se lako rešava analgeticima.

Ne savetuje se da se radi na kosmatom delu glave i na mestima oko hrskavica, zbog osetljivosti na hladnoću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije