Depilacija lica i tela

Kozmetičarka Lepa Mastilović

11. 06. 2012. u 10:43

U salonima postoji više vrsta depilacija i važno je odabrati onaj koji vašoj koži najviše odgovara. Kako bi se malje proredile neophodno je da ih redovno uklanjate

Uklanjanje dlačica, odnosno depilacija, postala je obavezni deo nege. Ne samo da se postiže efekat nežne i glatke kože, nego se obavlja i neophodan piling, čime se uklanjaju mrtvi slojevi kože. U salonima postoji više vrsta depilacija i važno je odabrati onaj koji vašoj koži najviše odgovara. Kako bi se malje proredile neophodno je da ih redovno uklanjate, preko cele godine. Treba obratiti pažnju da način depilacije ne iritira kožu, ne stvara neželjene promene i urasle dlake. Određenim tipovima kože više prija depilacija toplim, odnosno hladnim voskom, dok je za žene koje imaju malje samo na određenim delovima tela i epilacija jedan od izbora.

Vrste depilacija u salonu

* Topli vosak

Najviše je zastupljen, a napravljen je na bazi kalofonijuma i voska, koji se zagreva na oko 60 do 70 stepeni. Na ovaj način dlačice se savršeno skidaju, jer ih vosak izvlači sa korenom. Mana mu je, ipak, nedovoljna higijena, jer se posle svakog klijenta smesa ponovo zagreva i cedi, pa se koristi i za sledeću depilaciju. Ponovnim zagrevanjem i ceđenjem niko sasvim ne može odstraniti orožali sloj kože od prethodnih depilacija, niti je moguće potpuno uništiti eventualne parazite sa kože, kao i gljivice, viruse i bakterije. Veoma mali broj kozmetičara baca jednom upotrebljeni vosak, jer tretman ne bi bio isplativ. Topli vosak se ne preporučuje ženama sa proširenim venama i kapilarima. Ako se nestručno radi mogu se izazvati podlivi, a ponekad i opekotine. Nepravilno otrgnut vosak izaziva i urastanje dlačica, pa i upalu folikula dlake.

* Hladni vosak

Jedan od najefikasniih metoda je depilacija hladnim voskom. On se drži u patronama, a one u aparatima i zagrevaju se koliko je potrebno. Vosak se nanosi u tankom sloju i skida se specijalnim trakama, a postupak se može ponoviti kada su dlačice jače. Važno je da koža bude čista i suva i da se pre depilacije ne maže mlekom za telo. Prednost ove vrste depilacije je besprekorna higijena, jer se upotrebljeni vosak baca zajedno sa trakom, a posebno se preporučuje osobama koje su osteljive na visoku temperaturu. Važno je da depilaciju obavlja stručna osoba, kako bi se dlaka izvukla iz korena, bez podliva na koži.

* Šećerna pasta

Mnogi saloni prave i šećernu pastu za uklanjanje dlačica koja je idealna za one sa osetljivom kožom. Ne izaziva alergije i lako se sa tela uklanja vodom, za razliku od gotovog hladnog voska koji je lepljiv i teže se skida sa površine tela.

* Epilacija

Ovo je vrsta depilacije koja se radi profesionalnim aparatom i predstavlja jedno od trajnih rešenja problema maljavosti. Obično se koristi za dlačice na bradi i obrazima, ređe za nausnice, jer su preosetljive. Epilaciju je najbolje raditi na „servo blend“ aparatu, jer kombinacija dve struje daje najbolje rezultate bez ožiljaka. Tretman se izvodi tako što se iglica sa izuzetno tankim vrhom uvodi u sam folikul dlake. Vrh iglice je provodnik preko kojeg struja stiže u sam koren dlake i uništava ga. U zavisnosti od jačine dlake, postupak se u proseku ponavlja tri puta. Koža je posle intervencije blago crvena, ali se iritacija brzo povlači. Epilacija se, osim na lice, može primeniti i na prepone, dok se ne preporučuje za predeo ispod pazuha.

KAKO SE DEPILIRA LICE? Za depilaciju lica najčešće se koristi topli vosak, jer je efikasniji na tako malim površinama kao što su nausnice, brada ili obrazi, a može se depilirati i donji deo obrva. Bitno je da se depilacija lica obavi pre kozmetičkog tretmana, zato što izaziva blago crvenilo. Depilacija može da bude bolna kada je ne radite redovno, ili kada je radite prvi put. Lice treba depilirati na tri do četiri nedelje, koliko je potrebno da dlaka naraste i dobije dovoljnu dužinu.

* Laser

Najnovija metoda, specijalni laser za trajno uklanjanje dlaka, koristi prisustvo pigmenta melanina, koji koži i dlakama daje boju. Kada se laserski zrak usmeri na dlačice, melanin ga apsorbuje i tako uništava najtamniji deo malje, zbog čega se laserom uništavaju samo tamne dlačice, ali ne i bele. Takođe, ovaj način depilacije mnogo je efikasniji na svetloj, nego na osunčanoj ili tamnijoj koži. Tehnički gledano, laserski zrak se putem sonde usmerava na folikul dlake gde se pretvara u toplotu koja uništava dlačicu. Moderniji laseri imaju i uređaj za hlađenje, kojim se toplota neutrališe. Prilikom rada oseća se peckanje, čiji intezitet zavisi od senzibiliteta kože. Posle intervencije koža je malo natečena i crvena, ali se to brzo povlači ukoliko se pridržavate saveta stručnjaka. Broj tretmana laserske depilacije zavisi pre svega od tipa kože i dlake, kao i regije koja se depilira.

ŠTA MOŽETE DA URADITE SAMI?

Postoji dobar izbor sredstava koji vam mogu pomoći da depilaciju radite i sami kod kuće.

* Pre svega dlačice možete ukloniti specijalnim brijačem kojim se nećete poseći i koji će služiti samo za tu svrhu. Prednost ovog načina je brzina, a mana da su kratkotrajni efekti, pa ga morate ponavljati svaki drugi dan. Osim toga i estetski efekat nije baš najbolji, jer depilirano mesto nije glatko.

* Paste za depilaciju su po efektu slične brijaču, ali dlačice skidaju nešto dublje što znači da se postupak ređe ponavalja. Međutim, pošto se efekat postiže hemijski, tako što se rastvara keratin dlake, ovaj način depilacije može da prouzrokuje i alergiju. Za tretmane hemijskim sredstvima uvek koristite plastičnu špatulu upakovanu sa pastom, kao i gumene rukavice da biste zaštitili ruke i nokte.

* Električni aparati su odlični za putovanja i onda kada vam se žuri, ali su intervencije pomalo bolne. Najbolje je da koristite aparate sa delom za hlađenje koji ublažava bol.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije