Naučnici dokazali: Svetom se širi nova verzija korona virusa, do 9 puta ZARAZNIJA i to je sada dominantan oblik

Novosti online

petak, 03. 07. 2020. u 17:51

Научници доказали: Светом се шири нова верзија корона вируса, до 9 пута ЗАРАЗНИЈА и то је сада доминантан облик
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu “Cell” nastavak je ranijih studija iste grupe naučnika, a pokazuje da određena mutacija korona virusa postaje dominantna
Prema velikoj studiji koja je obuhvatila Evropu i Ameriku, projavila se nova verzija korona virusa, koja prema naučnicima ima veću verovatnoću da zarazi mnogo više ljudi,ali nije jači od virusa iz marta.

“To je sada dominantan oblik korona virusa”, rekla je za CNN imunolog Erika Olmen iz Instituta za imunologiju “La Jolla”.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu “Cell” nastavak je ranijih studija iste grupe naučnika, a pokazuje da određena mutacija korona virusa postaje dominantna.

Uočena mutacija utiče na protein šiljka, koju virus koristi da bi ušao u ćelije. Stručnjaci sada provjeravaju da ta mutacija može da ima negativan uticaj na razvoj vakcine.

Ovo istraživanje potvrdilo je raniju studiju u kojoj se sugerisalo da je nova verzija kovida-19 sada češća. Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva verzija korona virusa skoro u potpunosti zamenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i Americi, a koja se zove D614.


“Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta G614 u šiljku proteina proširila brže od varijante D614”, napisala je u svom izveštaju biolog Beti Korber iz Nacionalne laboratorije Los Alamosa.

“Smatramo da je virus zarazniji, ali nismo za sada pronašli dokaze da G614 utiče na težinu bolesti“, dodala je.

Prema studiji, nova verzija korona virusa brže se razmnožava u gornjim disajnim putevima - nosu, sinusima i grlu - što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1000 britanskih pacijenata s korona virusom u Britaniji pokazala je da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.


Imunolog Dejvid Montefiore sa Djuk univerziteta i njegovi kolege testirali su dve verzije virusa u laboratoriji.

“Testirali smo da li je G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je verzija G tri do devet puta zaraznija od D”, rekao je Montefiore.

Stručnjaci su napomenuli da su neophodna nova istraživanja, kako bi bolje shvatili kako ova mutacija deluje.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

NEBOJŠA

03.07.2020. 18:04

Radi britasnko americka laboratorija punom parom. Jedini nacin da opstanu, ali ni on im pomoci nece.

Dragan

03.07.2020. 18:33

Lakse bi nam bilo da mocnici aktiviraju nuklearne resurse, pa da "kugla" nestane u trenu nego ovako da nas dave kao zmija zabu.