Sprečite ukočenost i bol u leđima: Ove vežbe istezanja će vam pomoći u tome

Specijalni dodatak Doktor u kući

02. 12. 2019. u 11:35

Спречите укоченост и бол у леђима: Ове вежбе истезања ће вам помоћи у томе
Vežbe istezanja trebalo bi raditi svakodnevno, da bi se postigao potpuni efekat

VIŠAK kilograma i dugotrajno sedenje, udruženo sa krivom kičmom, uzroci su pojave bola u leđima. Neretko, ovaj bol može da se širi i prema zadnjici i nogama i da dođe do ukočenosti. Da bi se sprečio ovakav ishod važna je fizička aktivnost. Ali, pre bilo kakvog ozbiljnijeg preznojavanja, neophodne su vežbe istezanja koje imaju za cilj da rasterete mišiće oko kičmenog stuba i pripreme telo za veći napor.

Vežbe istezanja trebalo bi raditi svakodnevno, da bi se postigao potpuni efekat rasterećenja, kao i sprečilo ukleštenje nerava koji se, takođe, nalaze duž kičmenog stuba.

LUMBALNI DEO

Lezite na leđa sa opruženim nogama i opruženim rukama u ravni sa ramenima. Iz tog položaja prebacite nogu preko druge noge i prebačenu nogu savijte u kolenu. Zadržite se tako 20 sekundi, pa ponovite isto prebacivanjem druge noge. Celu vežbu možete da ponovite više puta.

ZADNjI MIŠIĆI NOGU

Lezite na leđa, podignite jednu nogu i rukama je obuhvatite ispod kolena. Dok je druga noga savijena u kolenu i oslonjena na podlogu, podignutu nogu rukama držite 30 sekundi privlačeći je ka trupu. Ponovite isto drugom nogom.

ISTEZANjE MIŠIĆA ZADNjICE

Lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima. Skočni zglob jedne noge oslonite na koleno druge. Podignite nogu na koju je druga noga oslonjena "gurajući" oslonjenu ka trupu i zadržite se u tom položaju 30 sekundi. Zamenite noge i ponovite isto.

KUKOVI

Iz stojećeg stava iskoračite, pa se spustite u čučanj. Ruke oslonite na koleno noge kojom ste iskoračili zbog stabilnosti i zadržite se u položaju 30 sekundi. Ponovite isto iskoračujući drugom nogom.

KOLENO NA GRUDI

Lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima. Rukama obuhvatite koleno jedne noge i privlačite ga što više na grudi u trajanju od 20 sekundi. Ponovite isto drugom nogom. Celu vežbu ponovite dva puta.

ISTEZANjE LEĐA

Iz stojećeg stava oslonite ruke na sto i istežite leđa u trajanju od 30 sekundi. Ispravite se, podignite ruku preko glave i savijajte trup ka ruci koja je opružena. Ponovite savijanje trupa i u drugu stranu.

PREDNjI MIŠIĆI BUTINE

Lezite na bok sa nogama savijenim u kolenima i jednu ruku postavite ispod glave. Drugom rukom obuhvatite potkolenicu i privucite je ka leđima. Zadržite se u tom položaju 30 sekundi, pa lezite na drugi bok i ponovite isto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije