Oprezno sa sodom bikarbonom! Koristimo je kao univerzalni lek, ali ona može da pogorša probleme u organizmu

Specijalni dodatak Doktor u kući - A. Vasić

24. 11. 2019. u 09:29

Опрезно са содом бикарбоном! Користимо је као универзални лек, али она може да погорша проблеме у организму

Depositphotos

Brzo dovodi do olakšanja, ali je efekat kratkotrajan, a tegobe posle "primirja" još izraženije

SODA bikarbona, iako se često koristi kao prva pomoć i lek za bolove u želucu, može da bude uzrok komplikacija u sistemu za varenje, kažu gastroenterolozi. Gorušicu i gastroezofagealnu refluksnu bolest ne treba lečiti na ovaj način, jer nakon trenutnog smanjenja bola, najčešće dolazi do pogoršanja stanja.

Soda bikarbona često se koristi za lečenje gorušice, od koje pati svaka treća osoba. Prema rečima lekara, to je samo posledica gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja nastaje vraćanjem želudačne kiseline u jednjak.

- Kada dođe do toga, natrijum bikarbonat brzo neutrališe želudačnu kiselinu i privremeno ublažava simptome - kaže za "Novosti" dr Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara". - Ipak, nagli pad kiselosti u želucu može da uzrokuje da se simptomi kasnije vrate u gorem obliku. To znači da soda bikarbona dovodi do trenutnog olakšanja, ali ima kratkotrajan efekat i nije dobro koristiti je u dužem periodu. Zbog toga se, pored savremenih lekova, ne savetuje upotreba sode bikarbone. Treba je izbegavati kada je to moguće.

Za tegobe koje se pogrešno leče sodom, lekari opšte prakse propisuju jednomesečnu terapiju, koja najčešće uključuje inhibitor protonske pumpe, uz obaveznu promenu životnih navika pacijenta.

- Kod nekih pacijenata, uz dobru terapiju i odgovarajući higijensko-dijetetski režim, bolest prolazi - kaže dr Srđan Marković. - U slučaju izostanka pozitivnog odgovora na ovaj jednomesečni tretman, pacijenta treba uputiti na pregled kod gastroenterologa.

Ukoliko se pacijent ipak odluči za lečenje sodom bikarbonom, važno je da je primenjuje na odgovarajući način.

- Soda bikarbona se uzima oralno, ne sme se uzimati iz kesica koje se koriste u druge svrhe i postoje u domaćinstvu. Postoje gotovi preparati u vidu šumećih tableta koje se prethodno rastvore u čaši vode, jedna do dve tablete dnevno, nakon obroka. Ne preporučuje se redovna primena duže od dve nedelje, već primena po potrebi. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.

Kada se ne primenjuje pravilno, neželjena dejstva su učestalo mokrenje, glavobolja, gubitak apetita, promena raspoloženja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, slabost.

Ukoliko se pojavljuju simptomi kao što su bol u trbuhu, gubitak na telesnoj težini, krv u stolici, neophodno je da se pacijnet odmah uputi gastroenterologu.

PREDOZIRANjE

U slučaju predoziranja može doći do metaboličkog poremećaja, pošto je reč o hemijskom baznom jedinjenju.

- Hipernatrijemija može da dovede do zadržavanja vode, a time i pojave otoka, što može biti važno kod nekih pacijenata sa srčanim problemima, hroničnim popuštanjem bubrega ili teškim oboljenjima jetre - kaže dr Srđan Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)