NEKOLIKO tretmana u izokinetičkoj stolici može da "našteluje" zgobove tako da nema bojazni od povrede, ali ni od bolova koji su neminovan pratilac starenja. Reč je o metodi regenerativne medicine, koja uspešno rešava oštećenja nastala na kolenima, kuku ili kičmi, bez obzira na to da li je njihov uzrok proces starenja ili je do njega došlo usled traume. Sve što je potrebno je nekoliko sati vežbanja na ovoj mašini.

Jedina nevolja je što se ova zdravstvena usluga ne može dobiti o trošku državnog osiguranja.

Doktor Robert Saftić, neurohirurg u "Bel mediku" kaže da izokinetička stolica radi po vrlo sofisticiranom programu i da zahvaljujući tome "namešta" zglobove:

- Samo u jednom podizanju noge iz kolena dok se sedi u ovoj stolici, ona više od 400 puta meri aktivnost mišića i zateže ih i popušta tako da se "trenje" između zglobnih površina smanji na najmanju moguću meru. Dakle, tretmani u izokinetičkoj stolici dovode zglobne površine u idealan odnos i tako sprečavaju njihovo propadanje, ali sprečavaju i mogućnost da dođe do povrede.

Ovako preventivno "naštelovani" zglobovi mogu da "služe" naredne dve godine. Međutim, kada dođe do oštećenja hrskavice, onda je potrebno da se ona obnovi pomoću matičnih ćelija iz koštane srži i krvi.

- Obnavljanje hrskavice pomoću matičnih ćelija i venske krvi (kombinovana terapija/B-S metoda) dobro je poznata metoda regenerativne medicine, ali nije dovoljna - kaže dr Saftić. - Pokazalo se da posle ovog tretmana, nakon godinu dana, pacijent ponovo počinje da ima probleme sa obnovljenom hrskavicom zgloba. Ali, mi sada i za to imamo rešenje, a to je upravo primena izokinetike i nameštanje zgloba u idealan odnos.

Pre sedanja u izokinetičku stolicu potrebno je da se uradi detaljna dijagnostika.

- U tu svrhu na raspolaganju imamo ultrazvuk, magnetnu rezonancu, rendgen i skener - kaže dr sc. med. Branko Barać, internista u "Bel mediku". - Tek kada se detektuje problem znamo kako bi trebalo da ga rešimo, a od velike pomoći nam je, pored mnogih metoda regenerativne medicine (kao što su matične ćelije, celular matriks, plazma obogaćena trombocitima), i specijalna fizikalna terapija (Indiba - tecar tehnologija), koja stimuliše obnovu tkiva i ćelija dovođenjem i odvođenjem krvi na mesta oštećenja zglobova i mišića. Nakon toga, primenjujemo izokinetičku metodu.

Foto: N. FIFIĆ

Među prvima terapiju u izokinetičkoj stolici probao je naš košarkaški reprezentativac, krilni centar "orlova" Stefan Birčević:

- Sprava koju je obezbedio "Bel medik" je nama sportistima veoma važna, jer možemo maksimalno da testiramo stanje naših nogu, pre svega kolena, i da vidimo u kakvom su nam stanju kvadricepsi zadnje lože. Takođe, možemo da uporedimo snagu leve i desne noge, što je jako bitno kao preventiva od povreda, tako da nam ova mašina zapravo pomaže da izdržimo sva opterećenja koja imamo tokom sezone.

Prilika da se zdravlje unapredi i zaštiti pomoću izokinetičke stolice do sada je postojala samo u inostranstvu. Da bi se zglobovi preventivno doveli u sklad i sprečilo njihovo propadanje i moguća povreda potrebno je oko petnaestak tretmana u izokinetičkoj stolici.

IZUM NASA

OVU stolicu izumeli su i konstruisali američki stručnjaci u okviru NASA, 70 - tih godina prošlog veka. Bila je namenjena oporavku astronauta posle iscrpljujućeg boravka na svemirskim brodovima. Vremenom je usavršavana i već više od decenije se koristi kao metoda regenerativne medicine.