Doktori upozoravaju: Zapušen nos može izazvati glavobolju, infekcije i upale

Specijalni dodatak Doktor u kući - A. V.

16. 11. 2019. u 20:10

Доктори упозоравају: Запушен нос може изазвати главобољу, инфекције и упале

Depositphotos

Nakon što su tokom proleća i leta patili od alergije i zapušenog nosa, mnogima je ova "agonija" produžena tokom jeseni i zime

NAKON što su tokom proleća i leta patili od alergije i zapušenog nosa, mnogima je ova "agonija" produžena tokom jeseni i zime, kada dođe sezona prehlada. Kada je nos tokom većeg dela godine pun sekreta, to može da izazove glavobolju, infekcije i upale, upozoravaju stručnjaci.

Doktor Svetlana Valjarević, iz službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC "Zemun", kaže da disanje na nos omogućava da u respiratorne puteve dospe ovlažen, isfiltriran i ugrejan vazduh.

- Putem refleksnih mehanizama, disanje na nos omogućava i optimalni rad srca i pluća - kaže dr Svetlana Valjarević. - U slučaju kada je nos zapušen, disanje je pliće.

Kada se to desi, pacijent najpre oseća tegobe u vidu umora, pospanosti, glavobolje, pojačane napetosti.

- Kada se diše na usta, sluznica usne duplje i ždrela je suva i iziritirana, pa su češće infekcije i alergijske reakcije, uključujući i astmu - kaže dr Valjarević. - Disanje na usta može da dovede i do bolnih pukotina na usnama. Zbog otoka sluznice otežana je drenaža sekreta iz nosnih sinusa pa su česte akutne i hronične upale sinusa.

Neophodno je da se adekvatnom terapijom alergija što bolje kontroliše.

- Po organizam je vrlo štetno kada pacijent ne može da diše na nos - kaže naša sagovornica. - Zbog toga se u sprečavanju čestih prehlada savetuje sezonsko vakcinisanje protiv gripa. Bitna je raznovrsna ishrana, unos voća i povrća, bavljenje fizičkom aktivnošću, izbegavanje boravka u zagušljivom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije