ISKORISTITE prednosti jeseni i proizvode vinove loze da biste bili što zdraviji. Sočnom slatkom grožđu gotovo niko ne može da odoli, ali se nedovoljno zna koliko su njegovi proizvodi lekoviti.


* Grožđe nije samo ukusna voćka već i lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga sa tela. Delotvorno je i u lečenju upalnih procesa organa za varenje, uklanjanje reumatskih teškoća i kožnih osipa.


* Sveži sok od grožđa obiluje vitaminima A, B i C, kao i raznim mineralima. Koristan je za jačanje organa za varenje, izlučivanje toksina iz organizma, lečenje dijareje, katara creva i opstipacije.


* Vinsko sirće ne služi samo za spravljanje salata, već i za pripremu lekovitih obloga. Povremeno pranje celog tela mešavinom vinskog sirćeta i vode čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju, čime organizam jača da postane otporniji na mnoge bolesti i štetne spoljne uticaje.


* Vino podstiče aktivnost mnogih organa u organizmu ako se uzima u manjim količinama. Koristi se i u pripremi napitaka od raznog lekovitog bilja.


* Listovi vinove loze se preporučuju za spravljanje čajeva za lečenje reumatizma i gihta, kao i kod povraćanja. Čaj se priprema na uobičajen način, potapanjem listova u provrelu vodu, koji ostaju poklopljeni u posudi 10-15 minuta pre sipanja u šolju. Sladi se sa vrlo malo šećera i ispija lagano.