UČITELj i kreator masaža i velnes koncepata Peđa Filipović punih 30 godina znanje i iskustvo prenosi ljudima širom bivše Jugoslavije. Za njega je masaža putovanje u središte duše i komunikacija sa onim što čovek nosi u sebi. Dobrog terapeuta, kaže, odlikuju topla duša i empatija.

- Kad spustite ruke na nečije telo, osećate to ljudsko biće i ispred sebe imate ispisanu knjigu nečijeg života - ističe za "Život plus" Peđa Filipović. - Masaža je samo jedna tehnika, sve ostalo je deo komunikacije i individualnog pristupa čoveku, primenjivanjem različitih metoda. Osnovno je da poštujete biće koje leži ispred vas. Ono nosi svoje snove, uspehe, neuspehe, strast, tugu, bol i sreću. Pod rukama osećate da li je ta osoba zadovoljna ili nije. Poenta masaže nije u tome da nekoga ispritiskate već da "upalite" prekidače unutrašnjeg prostora. Osoba tada sama vidi gde je red i nered u njenoj duši i telu i gde treba da se obriše "prašina". Nastojim da masažu donesem kao umetnost življenja i pokreta, da ima sinergiju sa muzikom, aromaterapijom i disanjem. To je posebna psihologija koja polira dušu i telo.

Naš sagovornik čitaocima "Života plus" predlaže kombinaciju vežbi i masaže za opuštanje koje možemo da radimo kod kuće ali i na poslu, svaki put kada smo pod stresom i osetimo da na plećima nosimo teret života.

VEŽBA ZA OPUŠTANjE RAMENA

- S obzirom na to da mnogi od nas sede pogrbljeni, mnogo je važno da opustimo ramena i lopatice, da ne kažem da oslobodimo sopstvena "krila". Udišite vazduh dok ramenima idete nagore, ali tako da ramenima što više idete nazad da se lopatice spoje. Onda lagano spuštajte ramena napred, dok se ne vratite na početnu poziciju i izdišite.

VEŽBA ZA DISANjE

- Obavezno sedite, opustite ramena i glavu, a ruke stavite na stomak. Dišite na nos, tako da udisaj ide najpre preko stomaka, zatim naviše, dok vazduhom ne napunite pluća. Zadržite vazduh nekoliko sekundi, a onda ga lagano i što opuštenije izbacite. Dok to radite morate biti svesni da se oslobađate napetosti. To je takozvano troslojno disanje, gde se aktivira kompletni disajni kapacitet. Ponovite vežbu pet do 10 puta. Na taj način ste sredili svoje misli, malo produžili fitilj i ne reagujete na prvu loptu.


MASAŽA TRAPEZASTOG MIŠIĆA

- Masirajte lagano sa tri prsta od vrata prema ramenu i udahnite. Tako ćete naći srednju tačku na trapezastom mišiću koja je najbolnija i udara u mali mozak. To je tačka meridijana žučne kese, pa se osobama sa ovim problemima ne preporučuju vežbe, kao ni trudnicama. Za vreme izdisaja polako masirajte i osetićete kako se opušta rameni deo. Masažu radite i na levom i na desnom ramenu, onoliko koliko vam prija, a preporučuje se po nekoliko minuta. Ako ste kod kuće, možete da koristite kremu ili ulje za masažu.

MASAŽA ŽELUCA

- Tačno na polovini ispod ključne kosti se nalazi tačka meridijana želuca koja je veoma važna za stabilizaciju protoka energije. Tokom izdisaja, polako palčevima radite kružnu masažu koja traje do sedam sekundi. Zatim malo opustite, dok udahnete vazduh, a zatim tu tačku ponovo masirajte sedam sekundi. Vežbu možete da ponovite deset puta.