Oprezno prilikom upotrebe ovih lekova: Opasni za mlađe od 16 godina; Dobri su za srce, ali štetni za želudac

Specijalni dodatak Doktor u kući - I. Kovačić

nedelja, 10. 11. 2019. u 12:11

Опрезно приликом употребе ових лекова: Опасни за млађе од 16 година; Добри су за срце, али штетни за желудац

Depositphotos

Tablete sa acetilsalicilnom kiselinom ne bi smele olako da se uzimaju. Ako zbog krvnih sudova ipak moraju da se koriste ovi preparati, neophodno je prvo popiti inhibitor protonske pumpe

ZBOG visoke telesne temperature i bolova mnogi, i inače, a posebno u sezoni respiratornih infekcija, prvo posežu za tabletama sa acetilsalicilnom kiselinom. Lekari kažu da to nije dobra odluka, i da su lekovi sa paracetamolom bezbedniji za ublažavanje ovih simptoma. Osim toga, o uticaju acetilsalicilne kiseline na zdravlje, lekari se spore već decenijama. Naime, prema savetima američkih doktora jedna tableta acetilsalicilne kiseline dnevno dobra je za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Evropski doktori ne prihvataju ovaj stav. Po njima, koliko god acetilsalicilna kiselina prija zdravlju kardiovaskularnog sistema, ona povećava rizik od razvoja bolesti želuca, tačnije uzrokuje pojavu krvarenja, što može da bude fatalno.

Profesorka dr Sonja Vučković, direktorka Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da tablete sa acetilsalicilnom kiselinom nikako ne bi trebalo nekontrolisano uzimati:

- Njihova primena može da dovede do oštećenja sluzokože želuca, krvarenja usled narušavanja funkcije trombocita i poremećaja zgrušavanja krvi, napada bronhijalne astme, kao i do taloženja mokraćne kiseline i njenih soli u bubrezima i zglobovima osetljivih osoba.

Acetilisalicilna kiselina je naročito opasna za decu mlađu od 16 godina.

- Kod najmlađih koji boluju od virusne infekcije lek koji sadrži ovu supstancu može da uzrokuje tešku kliničku sliku koju nazivamo Rejev sindrom, kada nastupaju po život opasne komplikacije, najčešće na mozgu i jetri - kaže naša sagovornica.

Za pacijente koji boluju od ateroskleroze ili imaju značajno suženje nekog krvnog suda, imali su moždani ili srčani udar acetilsalicilna kiselina je, ipak, neizbežan deo terapije.

- Pacijentima obolelim od ateroskleroze ova kiselina je lek i mi im savetujemo da je uzimaju svakog dana u maloj dozi od 75 do 100 miligrama - kaže docent dr Marko Dragaš, vaskularni hirurg Kliničkog centra Srbije.

Ali, i minimalna doza acetilsalicilne kiseline kod pacijenata, koji osim ateroskleroze boluju i od gastritisa i čira na žalucu, može da stvori ozbiljne komplikacije. Kada ovaj lek mora da se pije, bez obzira na moguće neželjene efekte, potreban je oprez.

- Pacijentima koji imaju narušeno zdravlje digestivnog sistema savetujemo da pre jela popiju lek za zaštitu želuca, neki od medikamenata iz grupe inhibitora protonske pumpe - kaže dr Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara". - Tek kada pojedu obrok trebalo bi da popiju tabletu sa ovom kiselinom ili bilo koji drugi antitrombocitni lek.

OMOTAČ

Acetilsalicilna kiselina se masovno koristi u prevenciji kardiovaskularnih bolesti od osamdesetih godina prošlog veka, kada su naučne studije potvrdile da njene niske doze deluju povoljno u sprečavanju razvoja bolesti srca i krvnih sudova.

Proizvođači su danas proizveli i tablete acetilsalicilne kiseline sa posebnim omotačem. Taj omotač ima ulogu zaštite od štetnih efekata leka, jer sprečava rastvaranje u želucu, već se lek izlučuje u crevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije