Najskuplji lek na svetu pušten u promet, jedna doza košta 2,1 milion dolara

Tanjug

07. 11. 2019. u 10:06

Најскупљи лек на свету пуштен у промет, једна доза кошта 2,1 милион долара

Depositphotos

Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje nadležnih u Evropskoj uniji i Japanu

Američka agencija za lekove odobrila je puštanje u promet leka "zolgensma" švajcarske farmaceutske kompanije „Novartis" u maju ove godine, čija jedna doza košta 2,1 milion dolara.

Lek se uzima jednokratno, a cena ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svetu.

Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju "zolgensma" postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div „Novartis“, prenosi „Nacionalna geografija“.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dve milijarde dolara.

Pročitajte još - Lekovi nisu uvek poželjni

Među tri ključna pokretača rasta u „Novartisu“ izdvajaju "zolgensmu" gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz "kosentiks", lek za psorijazu i artritis i "entresto", kojim se leče hronične srčane bolesti, piše Sputnjik.

U razdoblju od jula do septembra lek je doneo prihode od 160 miliona dolara, navode u „Novartisu“, prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju "zolgensmu" ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog „Biogena“.

Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje nadležnih u Evropskoj uniji i Japanu.

Izvršni direktor „Novartisa“ Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marija

07.11.2019. 17:39

Prvo, Zolgensma se ne " uzima" nego prima intravenski.Drugo, ne uzima " polovina pacijenata" Zolgensmu koji su bili na Spinrazi.Taj podatak nije nigde objavljenTrece, autor ovog teksta neka se bolje informise pre nego sto ga napise