Da li promaja stvarno može da nas ubije? Srbi se najviše plaše otvorenog prozora, a evo šta kaže medicina

Novosti Online/ Z. O. J.

03. 11. 2019. u 16:50

Да ли промаја стварно може да нас убије? Срби се највише плаше отвореног прозора, а ево шта каже медицина

Ilustracija Foto Depositphotos

Ukočenost, upale, glavobolje pripisuju se upravo njoj

UPRKOS zagušljivom prostoru, pojedinci neće da dozvole da uđe ni malo vazduha kroz prozor ukoliko su istovremeno otvorena i vrata. Sve to u strahu od, kako je Srbi nazivaju, strašne, ali nevidljivve pojave - promaje, stoga se ukočenost, upale, glavobolje pripisuju upravo njoj.

Naime, u Srbiji se pod promajom smatra cirkulisanje vazduha između dva suprotno postavljena prozora ili prozora i vrata. Međutim, brza cirkulacija vazduha ima potpuno isti efekat i na drugom mestu. Dakle, naše telo "ne prepoznaje" promaju već samo strujanje vazduha.

Da li će negativno uticati na naš organizam zavisi od mnogo faktora, među kojima presudan uticaj ima zagrejanost tela, spoljašnja temperatura i vlažnost vazduha. Promaja, odnosno ubrzano strujanje vazduha može da dovede do naglog rashlađivanja, promene u cirkulaciji mišića i pojave bola kao posledice. Bolovi se obično javljaju u predelu vrata koji je i najizloženiji strujanju vazduha. Može da dođe i do paralize nerva lica, smatraju pojedini neurolozi. Promene na izloženim delovima tela najbolje mogu da se uoče pri radu klima uređaja, ukoliko ste direktono izloženi - objašnjava specijalista interne medicine dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju.

Ipak, specijalista smatar da je često strah od promaje preteran.

- Ja imam običaj da kažem pacijentima da oni koji se boje od promaje umiru od raka pluća. Naime, u mnogim zgradama se iz građevinskog materijala oslobađa radioaktivni gas radon koji je povezan sa nastankom karcinoma pluća. Njegova koncentracija jedino se smanjuje redovnim provetravanjem prostorija. Iz nameštaja se, takođe, oslobađaju male količine organskih jedinjenja koja su potencijalno toksična, kaže Jeremić.

Međutim, neophodno je da se napravi promaja kako bi se prosto očistio, kako ljeti, tako i zimi.

- Respiratorne infekcije se ne dobijaju prehladom hladnim vazduhom kako se obično misli, već boravkom u zatvorenom neprovetrenom prostoru u kome raste koncentracija infektivnih mikroorganoizama, smatra Jeremić.

Doktor takođe navodi da osobe koje boluju od nekih hroničnih degenerativnih reumatskih bolesti su više osetljive na ovakvo strujanje vazduha.

- Međutim, u fenomenu nastanka bola mora se uzeti u obzir i psihički momenat, jer su skloni da veruju kako su sa promajom bol i isprovocirali. I zaista, oni po principu placebo efekta i osećaju jači bol. Prava je istina da promaja nikoga ne može da ubije niti dovede do pojave zapalenja mozga i drugih teških bolesti, kako se u narodu obično misli. navodi Jeremić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Simke

03.11.2019. 18:07

Ako sušite odelo na promaji ubrzaćete sušenje,ako je glava na promaji koža će dehidrirati .Nije problem mala količina strujanja vazduha ali jaka i stalna šteti organizma.A kog vi to uzimate kao medicinu,peru i miku iz lokalnog dispanzera kao relevantne stručnjake

Durmitorac

03.11.2019. 18:07

Radon - gas dolazi iz zemlje na kojoj je kuca napravljena, koliko ja znam, ne iz materijala od koga je kuca napravljena. Nesto drugo, verovatno dolazi i od hemiskog sastava gradje od cega je kuca napravljena. Ako kuca ima radon gas, ona je neuseljiva (uAmerici) dok se problem ne resi.

Маринко

03.11.2019. 18:51

Промаја и хладан бетон - наши највећи непријатељи...

Vuk Vrčević

03.11.2019. 18:59

Poznato je da se Srbi, posebno seljaci, boje tri stvari: crne mačke, petka trinaestog i promaje.

Radisa van Bostan

04.11.2019. 00:08

Mene niste ubedili, promaja me plasi, tokom spavanja moram d pokrijem donji deo ledja da ne ozebem i tako dalje...

Babske priče

04.11.2019. 08:13

Niko, ali baš niko mi nije uspjeo objasniti u čemu je razlika izmedju promaje i vjetra. Dakle lako je zaključiti da je to izmišljotina, koja doduše može imati negativne posljedice ako osoba umisli da ce se razboliti. Intersantno je i to da se u mnogimm drugim kulturama uopšte ne žale na strujanje vazduha kroz kuću.