Tumori štitne žlezde: Eholaser ne može da zameni hirurški skalpel

A. Vasić

03. 11. 2019. u 18:12

Тумори штитне жлезде: Ехоласер не може да замени хируршки скалпел

Depositphotos

Nove metode u lečenju benignih tumora štitne žlezde imaju ograničenja. Ova intervencija predlaže se samo kod benignih promena i ne isključuje mogućnost ponovne pojave čvorova u štitnjači

KAKO bi izbegli operaciju, pacijenti sa benignim tumorima štitne žlezde često tragaju za alternativnim rešenjima. Jedna od savremenih metoda je eholaser, ili laserska ablacija, kojom se tumor ne uklanja, već umanjuje. Stručnjaci tvrde da ovakav tretman nije trajno rešenje i da je indikovan kod malog broja pacijenta, zbog čega treba biti oprezan sa njegovom primenom.

Profesor doktor Vladan Živaljević, načelnik Centra za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže, za "Novosti", da je intervencija na štitnoj žlezdi moguća eholaserom isključivo kod benignih, degenerativnih promena, kao što su koloidni adenomi.

- Kod 80 odsto pacijenata postižu se dobri rezultati i tumor se smanjuje za polovinu - kaže prof. dr Živaljević. - Ali on nije potpuno uklonjen, kao što je slučaj kada se radi hirurški. Ovo je nova metoda i njena efikasnost na duže staze nije potvrđena. Ne možemo da tvrdimo da se čvorovi neće ponovo uvećati nakon nekoliko godina, a mogući su i recidivi.

Prednost hirurgije je i u tome što se tkivo nakon operacije šalje na histopatološku analizu, kako bi se ispitalo da li postoje maligne promene. Nakon tretmana eholaserom, takvo ispitivanje nije moguće.

- Zato laserom mogu da se tretiraju isključivo promene za koje se zna da su sigurno benigne - kaže prof. dr Živaljević. - Dva ili tri puta treba biopsijom da se potvrdi vrsta tumora pre nego što se primeni tretman.

Alternativnim metodama najčešće pristupaju pacijenti koji imaju strah od intervencije. Eholaser je u prednosti samo u slučaju pacijenata koji imaju hroničnu bolest ili komorbiditet, zbog toga što je operacija kod njih često rizična, kaže naš sagovornik, i dodaje:

- On nije zamena za hirurgiju, koja je i dalje osnovni način lečenja. Naročito zbog toga što postoje nove metode u hirurgiji koje podrazumevaju male rezove i kratak boravak u bolnici, često ne duži od jednog dana. Zbog toga uvek treba odabrati sigurniju metodu, koja ima rezultate na duže staze. Lekar mora pažljivo da izvaga prednosti i mane svake metode.

Radiofrekventna intervencija na štitnoj žlezdi još se ne radi u državnim ustanovama u Beogradu, već isključivo u pojedinim privatnim ustanovama.

- Procedura nije komplikovana, mogu da je rade endokrinolozi koji imaju iskustva sa biopsijama štitne žlezde, radiolozi i hirurzi. To je jednostavnije nego operacija. Ista metoda koristi se u lečenju malignih promena na jetri i prostati, ali je takva vrsta lečenja drugačija u odnosu na lečenje endokrinoloških bolesti.

Nehirurški tretman eholaserom izvodi se tako što se igle uvode u čvor tumora, nakon čega se preko njih pušta laser.

- Proizvode se radiofrekventne stuje, koje dovode do visokog zagrevanja tkiva. Sve se radi pod kontrolom ultrazvuka, da bi se centriralo pravo mesto za interveniciju. Pacijent posle nekoliko sati izlazi iz bolnice, a bolove može da ublaži analgenticima.


PAŽLjIVO BIRAJTE

Profesor Vladan Živaljević upozorava da treba biti oprezan sa izborom novih metoda lečenja:

- Privatne ustanove uvode nove metode lečenja da bi bile konkurentnije. To nije nikakav reklamni trik, samo se te nove procedure ne mogu bezuslovno prihvatiti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije