Stručnjaci upozoravaju: Samo trećina žena dođe na mamografiju

A. Vasić

20. 10. 2019. u 09:20

Стручњаци упозоравају: Само трећина жена дође на мамографију

Depositphotos

Na tribini o karcinomu dojke stručnjaci upozorili na probleme u borbi sa ovom bolešću. U praksi postoje tri inovativna leka, ali je potrebno obezbediti medikamente za sve faze bolesti

INOVATIVNE terapije treba da budu podjednako dostupne za lečenje ranog, operabilnog i lokalno uznapredovalog karcinoma dojke. Potreban je i masovniji skrining, sigurniji od samopregleda, jer se bolest najefikasnije leči kada se otkrije u ranoj fazi.

Na to je upozoreno na tribini "Rani karcinom dojke u populaciji žena u Republici Srbiji: opterećenje bolešću u sadašnjosti, izazovi i stremljenja u budućnosti", koju je organizovao Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Doktor Suzana Vasović, medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da je lečenje ovog karcinoma sa pet različitih podtipova, veoma složeno. U kliničkoj praksi postoje tri različita inovativna leka.

- Osim hirurgije i radioterapije, važna je primena sistemske terapije - kaže dr Suzana Vasović. - Sistemska hemioterapija kod nemetastatskog karcinoma dojke zapravo dovodi do smanjenja rizika od pojave udaljenih metastaza.

Jedan od najznačajnijih faktora za izlečenje jeste stadijum bolesti u kojem je rak otkriven. U ranim stadijumima, operacija je najbolje rešenje.

- Rani karcinom je tumorsko tkivo koje je ograničeno na dojku i eventualno na pazušne limfne žlezde, što znači da se bez teškoće može odstraniti operacijom - kaže prof. dr Darija Kisić Trepavčević, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Preporuka je da žene koje imaju više od 50 godina obave pregled jednom u dve godine.

- U slučaju da postoji genetska predispozicija, skrining bi trebalo da se obavlja češće - kaže doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". - Ipak, tek svaka treća žena se odazove na mamografski pregled dojki.

Nijedan lek za rak dojke nije "savršen", zbog čega postoji više opcija koje razmatra konzilijum lekara, kaže Frenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja:

- Nisam za samopregled sve dokle je dostupna lekarska dijagnostika, zato što to vrlo često može da zbuni pacijentkinju. Uvek je bolje da lekar proceni da li je postoji promena na dojkama.


AKADEMIJA KAO U FRANCUSKOJ

Zbog preopterećenosti onkologa, Vesna Bondžić, predsednica udruženja ženskog centra "Milica" kaže da je potrebno osnovati akademiju za obolele od raka dojke, po uzoru na Francusku.

- Pacijentkinje bi mogle da dobiju sve potrebne informacije o oblicima lečenja, kao što su hirurgija, rekonstruktivna hirurgija, radioterapija, medikalna terapija i palijativno zbrinjavanje. Na raspolaganju bi bili psiholog, nutricionista i fizioterapeut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije