Neurobik za bolje pamćenje

V. N.

13. 10. 2019. u 16:15

Kako aerobik doprinosi dobroj formi, tako neurobik oblikuje, koncentraciju, rasuđivanje, prilagodljivost...

Неуробик за боље памћење

Depositphotos

NIJE dovoljno da se rade samo vežbe za jačanje muskulature i redukciju viška kilograma, bitna je i rekreacija za mozak. Kako aerobik doprinosi dobroj formi, tako neurobik oblikuje, koncentraciju, rasuđivanje, prilagodljivost...

Vežbe za mozak ili neurobik, temelje se na uverenju da je promena rutine u svakodnevnim aktivnostima važna za jačanje veza između moždanih ćelija. Ova vrsta treninga podrazumeva atipične radnje koje aktiviraju svih pet čula - vid, sluh, dodir, ukus i miris, kombinovanih sa emotivnim doživljajem.

Redovno vežbanje neurobika podstiče stvaranje novih veza neurona i jača ih. Ovaj proces doprinosi većem stvaranju materija koje hrane mozak i unapređuju kognitivne sposobnosti.

Predlažemo vam neke od najtipičnijh vežbi neurobika.

POGREŠNA RUKA

Ukoliko ste dešnjak, probajte s vremena na vreme da zube perete levom rukom ili obrnuto. Ova vežba aktivira nedominantnu hemisferu mozga i momentalno značajno širi površinske delove korteksa, kore velikog mozga. Povremeno i druge komplikovane radnje obavljajte nedominantnom rukom.

PREDMETI NAOPAČKE

Iako zvuči pomalo smešno korisno je nekada okrenuti ramove sa porodičnim fotografijama, sat ili kalendar naopačke i pokušati da se snađete u takvoj postavci. Kada se predmeti posmatraju dok su postavljeni normalno, naša leva "verbalna" hemisfera mozga prelazi preko njih bez napora, automatski i ne zdržava pažnju. Kada su predmeti okrenuti naopako, aktivira se desna hemisfera mozga i stimuliše se veština opažanja.

ZATVORENIH OČIJU

Pri ovoj vežbi savetuje se oprez da ne bi došlo do povrede. Postoji mnogo aktivnosti koje svakodnevno obavljate, pokušajte jednu od njih da uradite zatvorenih očiju. Na primer, pokušajte da se istuširate ne otvarajući oči i dozvolite svojim rukama da bez pomoći očiju podese toplotu vode i jačinu mlaza. Neka vas sve vreme vodi čulo dodira i memorija.

PROMENA NAVIKA

Ne pridržavajte se strogo jutarnje rutine, već je povremeno menjajte. Stručnjaci kažu da promena navika povećava gustinu kore velikog mozga i unapređuje rad nervnog sistema. Praktično, ova vežba podrazumeva da ujutru promenite TV kanal ili radio stanicu koju uvek slušate nakon buđenja, promenite redosled stavki koje obično obavljate ujutru, promenite uobičajenu rutu kojom šetate psa, koristite alternativni prevoz ili put do posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije