Jutarnjim vežbama do savršenog tela: Kako vežba voditeljka Maja Manojlović

B. J.

11. 10. 2019. u 18:28

Јутарњим вежбама до савршеног тела: Како вежба водитељка Маја Манојловић

Maja Manojlović

Praktikujem vežbe koje sam radila proteklih 10 godina, a za njih je dovoljno da odvojite 20 minuta, kaže voditeljka

OSIM po ozbiljnosti kojom pristupa poslu, Maja Manojlović, voditeljka TV Pink, gledaocima je poznata i po svom besprekornom izgledu, kako lica, tako i tela. Nasmejana i puna elana, samo dva sata pre nego što je trebalo da bude na poslu, odvela nas je u teretanu na otvorenom, na Savskom keju, gde nam je pokazala vežbe koje svakodnevno praktikuje kod kuće, poput jutarnjeg rituala.

- Rekrativac sam, nisam zavisnik od vežbanja, mada sam imala period od tri godine tokom kog sam vežbala sa Zlatkom, fenomenalnim fitnes instruktorom, koji me je naučio mnogo čemu.

Onda sam shvatila da ne mogu da se organizujem sa poslovnim, porodičnim i društvenim obavezama i još da ugrabim vreme za odlazak na trening, pa sam počela sama da praktikujem one vežbe koje sam radila proteklih 10 godina, jer sam od 25. počela da vežbam.

Dovoljno je da za njih odvojite 20 minuta, a ako ne uspete svakodnevno, radite ih bar pet puta nedeljno. Meni je to jutarnja rutina - probudim se, umijem, operem zube, popijem čašu tople vode i 20-ak minuta radim vežbe za određene grupe mišića.

VEŽBA 1.

Trening uvek počinjem na isti način, zagrevanjem i istezanjem. Ujutro mi prija da najpre razmrdam ramena, leđa, vrat i ruke. Ova vežba objedinjuje sve to - najpre zauzmete pozu u kojoj laktove podignete pravo, u visini ramena, i zatim, ka pozadi, povlačite lopatice, šireći i sakupljajući ruke. Uradite 10 ponavljanja, zatim vežbe za vrat, takođe 10 puta, pa opet još jednom sve to isto.

VEŽBA 2.

Sledeća vežba je za istezanje leđa i nogu. Raširite noge i čvrsto držite ispravljena leđa, potom se lagano savijete napred, dok ne formirate ugao od 90 stepeni. U tom položaju izbrojite do 10, pa se polako spustite sve do zemlje, rukama dohvatite pod i opet izbrojite do 10. Potom lagano pređete rukama ka jednoj nozi i privučete glavu do kolena, brojite do 10 u tom položaju, pa isto uradite i sa drugom nogom, na suprotnoj strani.

VEŽBA 3.

Ovo je moja omiljena vežba za noge i zadnjicu, kojom se ujedno aktiviraju i mišići ruku. Ruke su savijene u laktovima na gore, pod uglom od 90 stepeni. Prilikom polučučnja ruke skupljate tako da se pesnice skoro dodirnu. Ponavljate 10 puta u četiri serije.VEŽBA 4.


Nastavljamo sa vežbama za noge i zadnjicu. Reč je takođe o polučučnju, ali nešto drugačijem. Vežba se izvodi na prstima, što dodatno opterećuje mišiće nogu. Ruke su položene na površinu ispred vas, koja god da vam je zgodna, ja koristim radni sto u te svrhe. Blago prstima dodirujete površinu ispred sebe, pa pravite polučučanj, tako da vam noge formiraju ugao od 90 stepeni. Radite četiri serije od po 10 ponavljanja.


VEŽBA 5.


Prelazimo na vežbe za ruke i mišiće grudi. U pitanju je ženski sklek. Možete da ga radite na podu, ali meni je prijatnije iz polustajaćeg položaja, sa osloncem ispred sebe. I u ove svrhe kod kuće možete da koristite radni sto ili sličnu površinu, da biste se oduprli i izveli sklek. Tokom izvođenja vežbe važno je da pravilno dišete, kao i da držite leđa pravo - uvek stojim na prstima dok radim sklekove. Počnete sa pet ponavljanja u četiri serije, dok vam ne ojačaju ruke, potom možete da radite i više.


VEŽBA 6.

Neizostavni deo vežbanja su čuveni trbušnjaci. Prilikom izvođenja, dok ležite na podu, noge su pod uglom od 45 stepeni, ruke skrstite na grudima, pa glavu podižite stomakom, a ne cimanjem vrata. Nikada ne idite do kolena, već otprilike do pola puta između brade (dok ste na podu) i kolena. Radite 10 ponavljanja u četiri serije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)