Mala razrokost teško se otkriva

A. Vasić

06. 10. 2019. u 09:10

Strabizam kod dece u jednom broju slučajeva dugo ostaje neprepoznat. Savetuje se obavezan pregled između četvrte i pete godine, kako bi se na vreme otkrio skriveni poremećaj, često udružen sa sniženom vidnom oštrinom

Мала разрокост тешко се открива

Depositphotos

RAZLOG za oftalmološki pregled dece u tercijalnim ustanovama u 90 odsto slučajeva je strabizam. Najčešće se ispoljava do druge ili treće godine života, kod zdrave dece koja nemaju nikakva druga oboljenja. Kod odraslih osoba, razrokost se retko pojavljuje i uglavnom je posledica drugih oboljenja.

Kod novorođenčadi, važno je razlikovati strabizam od povremenog skretanja oka upolje, veoma retko ka nosu, koje se stabilizuje najkasnije do trećeg meseca života, kaže profesor Branislav Stanković, načelnik odeljenja za strabizam Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije.

- U ovom periodu, razrokost koja se javlja na momente predstavlja uobičajenu pojavu. Međutim, nakon tog perioda, svaki strabizam zahteva oftalmološki pregled. Kod stalne razrokosti u bilo kom periodu života, pregled je neophodan odmah - objašnjava prof. Branislav Stanković.

Kada postoji veliki ugao, razrokost je jednostavno uočiti i roditelji najčešće dovode decu na pregled bez odlaganja. Međutim, pacijenti sa malim uglom razrokosti teže se otkrivaju i ovaj problem može da se dijagnostikuje na vreme samo na oftalmološkom pregledu.

- Zbog toga se savetuje obavezan pregled dece između četvrte i pete godine života, kako bi se na vreme otkrio skriveni poremećaj, često udružen sa sniženom vidnom oštrinom. To je uzrast u kome može da se pouzdano ispita vidna oštrina, otkrije slabovidost i započne lečenje, do pete godine života. Pogrešno se smatra da će strabizam vremenom proći i stabilizovati se sam od sebe - objašnjava prof. Stanković.

Najčešći oblik ovog poremećaja je konvergentni strabizam, kod kojeg oko skreće ka nosu. Javlja se u oko 60 odsto slučajeva i najpre se uočava povremeno, da bi nakon nekoliko nedelja razrokost postala konstantna.

- Druga najčešća vrsta je divergentni strabizam, kod kojeg su jedno ili naizmenično oba oka usmerena ka spolja. Pojavljuje se u oko 20 odsto slučajeva. Uglavnom se javlja samo na momente, kada je dete pospano ili umorno. To nije tako hitno stanje i ređe dovodi do poremećaja binokularnog vida, ali svakako zaslužuje pažnju i potreban je pregled i lečenje - kaže naš sagovornik.

Najbolje je uspostaviti paralelnost vidnih osovina što pre, do tri meseca od početka manifestacije razrokosti. Prioritet u lečenjy je uspostavljanje normalne vidne oštrine oba oka, stabilna ravnoteža očiju i binokularni vid, ali dobar estetski rezultat je takođe veoma značajan, kaže prof. Stanković:

- Za razliku od rano nastalih, kod strabizama koji se jave kasnije veća je verovatnoća da će biti dovoljne samo naočare. Operacije daju odlične rezultate u više od 90 odsto slučajeva. To su mikrohiruške operacije koje se rade na površini oka, prave se mali rezovi na providnom sloju vežnjače, da bi se pristupilo nekim od šest mišića oka, koji se slabe, jačaju ili se menja njihov pravac pripoja, u zavisnosti od problema - kaže prof. Stanković.


POSLE PETE GODINE RETKA POJAVA

STEČENI strabizam je nakon pete godine izuzetno redak i često su u pitanju ozbiljna organska ili sistemska oboljenja, koja mogu da dovedu do strabizma.

- Kada se kod odrasle osobe javi razrokost, to može da bude jedan pogoršanje strabizma koji vodi poreklo iz detinjstva. To mogu da budu i povrede, procesi u mozgu ili poremećaj funkcije štitne žlezde - kaže prof. Branislav Stanković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije