Tuga nije isto što i depresija

V. N.

sreda, 02. 10. 2019. u 14:51

Туга није исто што и депресија

Ilustracija / Depositphotos

Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako joj se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete

Teški trenuci su neizostavan deo života i čine nas neraspoloženim, tužnim ili depresivnim. O tome kako se suočavamo sa njima govori specijalista psihijatrije, dr Aleksandra Damjanović.

- Često čujem od pacijenata: "Borim se sa depresijom već duže vreme, ali se još gore osećam jer me niko ne razume i misle da sam se namerno prepustio/la". Okolina smatra da je dovoljno samo da mislite pozitivno, a ne shvataju da se nekad borite da preživite dan - ističe naša sagovornica. - Takav stav šalje poruku da vam nije ništa, da samo treba da odlučite da krenete dalje. Na našim prostorima depresija je još tabu tema, pa se stvara osećaj da je sramota biti tužan, a kamoli depresivan.

* Po čemu se razlikuju tuga i depresija?

- Tuga je normalna prirodna emocija koja se javlja kad izgubimo prijatelja, člana porodice ili voljenu osobu, u slučaju razvoda ili gubitka posla. Depresija je maligna tuga. Svako je u životu nekada tužan. To traje izvestan period, s vremenom slabi i na kraju prođe. Tužna osoba može da brine o sebi, kući, deci, da radi i sarađuje sa ljudima, dok depresivna ima potrebu da se izoluje od svih, pa i od rođene dece. Krevet je vuče kao magnet, ne može da radi, niti da komunicira. Kao da gleda svet kroz ogromne sive naočare.

* Možemo li sami sebi da pomognemo?

- Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako joj se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete! Prihvatite da je tu, kao bilo koja druga bolest sa kojom ljudi žive i rade. Naterajte sebe da obavljate svakodnevne aktivnosti. Pratite pravilo AMA - akcija, motivacija, akcija. To će vam pomoći da podignete motivaciju za neke druge stvari koje su vam bitne. U slučaju blage do umerene depresije najvažnije je reagovati na vreme, jer će rezultat biti mnogo uspešniji. Što duže odlažemo reakciju na teskobe koje osećamo, stvaramo podlogu za komplikacije, pogoršanje ili čak stanje duboke depresije.

* Šta može da bude prva linija odbrane?

- Mogu da nam pomognu odlični preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne menjaju čoveka psihički, čega se mnogi plaše. Aminokiselina S-adenozil metionin (SAMe) se u vodičima dobre kliničke prakse navodi kao pomoć kod blage do umerene depresije. Utiče na stvaranje serotonina i dopamina koji su odgovorni za dobro raspoloženje. Zato je preporučujem, u sadejstvu sa kompleksom vitamina B koji izuzetno pozitivno deluje na zdravlje nervnog sistema, u slučaju teskobe, umora i napetosti. Prvi efekti se osećaju već posle 7 do 10 dana primene, ali je važna kontinuirana upotreba koja omogućava uravnoteženo dobro stanje. Sami smo sebi najveći prijatelj kada se odgovorno odnosimo prema svom fizičkom i mentalnom zdravlju.