Analize i pregledi pre i posle trudnoće

Novosti Online

nedelja, 15. 09. 2019. u 21:10

Анализе и прегледи пре и после трудноће
Pregledi i kontrole se ne završavaju samim dolaskom bebe, tako da je potrebno da se informišete i o pregledima koji se rade nakon porođaja
IAKO se trudnoće češće dešavaju spontano, dobro je znati šta raditi ako odlučite da je vreme da započnete porodicu. Planiranje trudnoće može biti jednako uzbudljivo kao i iznenadna trudnoća a da pritom budete u prednosti jer imate bolje šanse da trudnoću lako podnesete i da na svet donesete zdravu bebu. Pregledi i kontrole se ne završavaju samim dolaskom bebe, tako da je potrebno da se informišete i o pregledima koji se rade nakon porođaja. U nastavku se možete informisati o pregledima pre i nakon trudnoće koji će vam olakšati ovaj najlepši period u vašem životu koji može biti jednako stresan.


RAZGOVOR SA GINEKOLOGOM

Kada osetite da je vreme da na svet donesete još jedan život, budite svesni da donosite jednu od najvažnijih odluka u vašem životu. Odluka o započinjanju porodice je velika i zbog toga možete osetiti veliki pritisak. U ovakvim trenucima, iznendane trudnoće su u prednosti jer vas oslobađaju mogućh dilema. Kako biste bili sigurni u ovu odluku najbolje je posavetovati se sa svojim lekarom. Razgovor sa vašim ginekologom, koji je obavezan ukoliko želite da zatrudnite, vam može olakšati u donošenju ovakve odluke. Potrebno je iskreno odgovoriti na pitanja u vezi vašeg ciklusa, odnosa kao i kontraceptivnog sredstva koji ste do tada koristili. Na osnovu toga mogu se ustanoviti najpovoljniji uslovi za začeće. Takođe, ginekolog će vam pojasniti i proces trudnoće tako da ćete znati šta vas čeka u svakom trenutku. Strah je normalan u ovakvim situacijama ali baš zbog ovoga najbolje je obaviti razgovor sa svojim ginekologom pre bilo kakvog planiranja trudnoće.


PREGLEDI PRE TRUDNOĆE

Nakon razgovora i konačne odluke potrebno je proći kroz mnoge preglede kako bi se ustanovilo vaše opšte zdravstveno stanje. Veoma je bitno da budete optimalnog zdravlja jer su vam tako veće šanse da postanete mama zdrave i srećne bebe.


PAPA TEST

Jedan od najbitnijih pregleda je svakako PAPA test. Ukoliko ga nista radile te godine kada ste odlučili da zatrudnite onda će biti obavezna stavka. PAPA test je jedan od najefetkivnijih ginekoloških pregleda. Pored opšteg intimnog zdravlja može i ukazati na postojanje premalignih ćelija. Zahvaljujući ovom testu, sprečavanje pojave raka grlića materice se smanjuje za 80%. Pored toga će pokazati da li postoje infekcije ili bakterije i da li je potrebno lečenje antibioticima.


ULTRAZVUČNI PREGLED

Pregled materice i jajnika će takođe biti jedan od bitnih pregleda pre začeća vaše bebe. Ultrazvuk se može obaviti na dva načina: transabdominalno i transvaginalno. I jedan i drugi način je bezbolan i bezbedan. Pomoću ovog pregleda se može ustanoviti stanje materice kao i zida materice, jajnika i jajovoda. Pregled je bezbolan i kratko traje, tako da se ubrzo možete vratiti svakodnevom životu.


PREGLEDI ZA VANTELESNU OPLODNjU

Vantelesna oplodnja zahteva malo detaljnije preglede pre samog zahvata. PAPA test i ultrazvučni pregled su i u ovom procesu obavezni ali pored toga potrebno je uraditi i još neke analize. Testiranje na hlamidiju je obavezno s obzirom da je jedan od čestih uzroka steriliteta kod žena. Pored toga potrebno je i hormonsko ispitivanje koje se radi dva do četiri dana od početka ciklusa. Takođe, pre samog postupka žena mora uraditi i kompletnu krvnu sliku kao i urin. U slučaju vantelesne oplodnje muškarac takođe mora da prođe kroz analize i testove. Od njega će se pored testova na hlamidiju i bakterije zahtevati i spermogram.


PREGLEDI NAKON TRUDNOĆE

Redovni ginekološki pregledi su obavezni i nakon trudnoće. Zapravo, ove preglede ćete najviše ceniti jer ćete sigurno imati gomilu pitanja za vašeg ginekologa. Primetićete mnoge promene na vašem telu i zbog toga je dobro da možete da se oslonite na vašeg lekara kako bi vam olakšao ovaj period. Psihičko i fizičko zdravlje nakon porođaja je veoma bitno jer ste potrebni vašoj bebi u punoj snazi. Pregledi se rade četiri do šest nedelja nakon porođaja. Pregled vrši ginekolog i pedijatar kako bi se uverili da je sve u redu sa vama kao i to kako ste se navikli na život sa bebom. Što se tiče fizičkog pregleda on se sastoji od pregleda vašeg tela i mogućeg postojanja postporođajnih bolova. Dalje se proverava rane i zarastanje kao i da li postoji neka infekcija. Takođe, PAPA test se radi i odmah nakon porođaja.

Što se tiče mogućih problema i tegoba nakon porođaja, postoji šansa za mnoge ali to ne treba da vas plaši. Sve pojave su normalan proces oporavka vašeg tela koje je prošlo kroz veliku promenu. Hemoroidi su jedna od najčešćih tegoba nakon porođaja i mogu biti jako bolni i neprijatni. Postoje razne kreme i lekovi kojim možete ublažiti bol i neprijatnost ali imajte u vidu da je to privremeno rešenje. Kako biste se rešili hemoroida na duže staze potrebno je promeniti način života. Redovno vežbanje, ishrana bogata vlaknima kao i unos vode može pomoći u oslobađanju ove pojave. Takođe, redovno pražnjenje creva je poželjno tako da je unos probiotika uz svako jelo veoma preporučljivo.


(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije