Može li menopauza zaista da se odloži celih 20 godina

A. Vasić

01. 09. 2019. u 21:20

Може ли менопауза заиста да се одложи целих 20 година

Depositphotos

Nova hirurška metoda za odlaganje menoupauze izaziva kontroverze. Prof. Garalejić: Odstranjivati deo organa ženi koja nije bolesna svakako nije bezazleno. Prof. Fazlagić: Metoda još nije u potpunosti dokazana i treba biti oprezan

NOVA hirurška metoda kojom se menopauza odlaže i do 20 godina, a primenjena je u Britaniji, izaziva kontroverze među lekarima. Dok jedni tvrde da se operacijom leče zdravstveni problemi žena u menopauzi, drugi ukazuju da se iza svega krije samo dobar marketinški trik, i način za zaradu.

Hiruškom metodom koja je dostupna u Velikoj Britaniji i košta od 7.600 do 12.000 evra, uzima se deo jajnika, zamrzava i vraća u telo kada žena dođe u godine pred menopauzu. Profesor dr Mima Fazlagić kaže, za "Novosti", da ovakva metoda još nije u potpunosti dokazana i da treba biti oprezan.

- Podvrgavanje operaciji sigurno ne znači da će menopauza sigurno biti zaustavljena - kaže prof. dr Fazlagić. - To zavisi od rada hipofize kod svake žene. Ovo nije čarobni štapić i biće potrebne godine kako bi se otkrili trajni efekti.

Profesor dr Elijana Garalejić iz ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" kaže da svaka hirurška operacija nosi određeni rizik od komplikacija, zbog čega nije dobro da se zdrave žene podvrgavaju ovakvim intervencijama.

- Odstranjivati deo organa ženi koja nije bolesna svakako nije bezazleno - kaže prof. dr Garalejić. - Svaka hirurška operacija je agresivna metoda i ne treba je primenjivati ukoliko postoji drugo rešenje.

Cilj metode jeste da umanji probleme u menopauzi kao što su osteoporoza, problemi sa srcem, smanjenje libida, promene raspoloženja i temperature. Ipak, ovakvi problemi se leče neinvanzivnim metodama i terapijama, koje su pritom mnogo jeftinije.

- Postoje dobri lekovi koji dokazano smanjuju tegobe i pomažu ženama u menopauzi - kaže prof. dr Garalejić. - Ovaj problem se lakše rešava na taj način, dok nove metode koštaju basnoslovno i, pritom, još nisu proverene. Treba znati da može da se desi da transplantirano tkivo prosto ne funkcioniše.

Lekari koji podržavaju ovakvu metodu tvrde da je cilj da se simptomi menopauze olakšaju, a ne da se ženi od 60 godina omogući da zatrudni. Ipak, činjenica je da se ovom operacijom, ukoliko uspe, produžava plodnost i omogućava da žena rodi dete u šestoj ili sedmoj deceniji.

- Večno mladi ne možemo da budemo i biologija je takva da će jajnici jednog dana svakako izgubiti funkciju - kaže prof. dr Garalejić. - Postavlja se pitanje da li je etički u redu da žena rodi sa 65, osim ako se životni vek ne udvostruči.


REVOLUCIJA ILI BIZNIS

PREMA rečima prof. dr Elijane Garalejić, ovakve metode su jedna od mogućnosti za mlade pacijentkinje koje se zbog bolesti podvrgavaju zračenju, a nisu rađale i ne žele da izgube jajne ćelije.

- Moguće je da se radi o biznisu, pošto se promoviše "revolucionarni" zahvat za odlaganje menopauze, a ne lečenje onkoloških pacijentkinja, tačnije omogućavanje rađanja nakon teške bolesti - kaže prof. dr Garalejić.


OPERISANO DEVET ŽENA

VEĆ devet žena, starosti od 22 do 36 godina, podvrgnuto je ovoj operaciji koja se, za sada, obavlja samo u Britaniji, i to kod žena do 40 godina starosti. Zahvat traje 30 minuta i nakon samo jednog dana, kako su objasnili tamošnji lekari, žena može da nastavi sa svakodnevnim aktivnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Niko

02.09.2019. 06:28

Iza toga stoji lgbt populacija, njima je u korist sto manje dece a vise bolesnih ljudi