KADA dođe do problema s površinskim venama, jedino trajno rešenje je hirurgija. Ove intervencije se rade u posebnoj vrsti anestezije, nisu bolne i najbolje je da pacijent odmah poslee operacije ustane i šeta, kako bi se cirkulacija u nogama što brže regulisala.

Akademik profesor dr Đorđe Radak, vaskularni hirurg, kaže, u intervjuu za "Novosti", da ne treba imati strah od ovakve vrste intervenicije, pošto su to opercije koje se u zapadnim zemljama često rade "u pauzi za ručak".

- Duboke vene se nikada ne operišu klasičnom, laserskom niti radiofrekventnom hirurgijom. Površne vene možemo da uporedimo sa slepim crevom, jer možemo da ih izvadimo operacijom i da organizam nakon toga funkcioniše normalno. Zato ne treba imati nikakav zazor od ovakve vrste rešenja - objašnjava prof. dr Đorše Radak.

* Po čemu se razlikuju problemi s površinskim i dubokim venama?

- Duboki venski sistem je najvažniji i nalazi se u mišićima ispod fascije. Važno je da pregledom utvrdimo da li su duboke vene uzrok oticanja nogu, jesu li prolazne i trombozirane. Površni venski sistem su vene koje se naziru ili se vide kada su obolele.

* Kako nastaju problemi sa površinskim venama?

- Najčešće kada duboke vene nisu u stanju da odvedu dovoljno krvi s periferije nogu ka srcu. Nakon toga se povećava pritisak koji se preliva u površne vene, posle čega zalisci popuštaju. Druga mogućnost je da problem nastane spontano, i to je uglavnom slučaj kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju i slabost venskog zida. Onda nastaju proširenja, koja mogu da dovedu do tromboze i zapaljenja. To je slučaj kod 30 odsto pacijenta.

* Problem je uvek vidljiv?

- Površinske vene se rašire zbog slabe venske cirkulacije i pretvaraju se u varikozitete. Nakon toga tromboziraju i dolazi do njihovog zapaljenja. To je uvek vidiljivo u obliku velikog, neprijatnog ispupčenja i proširenja. S druge strane, problem sa dubokim venama možemo da vidimo samo na ultrazvučnom pregledu.

* Da li istim dijagnostičkim pregledima mogu da se otkriju obe vrste problema?

- Prethodnih godina dijagnostika je podrazumevala neprijatna snimanja, dok se u poslednjih nekoliko godina razvila nova vrsta dijagnostike vena ultrazvukom. Pregled više ne boli, nije skup i odmah se može proveriti stanje i površnih i dubokih vena.

* Zašto dolazi do pojave i pucanja "čvorića" na površinskim venama?

- Čvorići koji se vide na površinskim venama su mesta na kojima je došlo do tromboze. Taj tromb se do izvesne mere smanji uz pomoć terapije, dok se kasnije pretvara u zadebljanje, odnosno ožiljak. U mirnoj fazi ga ne treba dirati jer nije opasan, ali treba znati da je u tom delu cirkulacija oštećena, zbog čega postoji predispozicija da se ponovo napravi tromb.

* Koliko su operacije kompleksne?

- Postoje nove metode lečenja koje su minimalno invazivne i lakše za pacijenta u odnosu na nekadašnje operacije, koje su rađene u opštoj anesteziji. Vene se sada operišu radiofrekventnom energijom ili laserom, u posebnoj vrsti lokalne anestezije koja se zove tumestcentna. Aparat pod izvesnim pritiskom kontrolisano ubrzizgava anestetik, nakon čega je celi deo tela anesteziran. To znači da možemo da odstranimo venu bez bola i krvarenja.

* Ostaje li ožiljak od operacije?

- Nakon što se kroz male otvore izvade vene, postave se gaza i elastične čarape. Pacijent istog trenutka ustaje i šeta, jer se time popravlja cirkulacija i sprečava tromboza. Mali otvori kroz koje izvadimo vene su veličine dva milimetra, što znači da nije potreban šav. Stvara se krasta koja spada nakon nekoliko dana, posle čega ne ostaje ožiljak. Kad pogledate tu nogu posle dve-tri nedelje, ona izgleda kao da na njoj nije ni bilo operacije.

* Nedavno je održan međunarodni kongres iz oblasti kardiovaskularne hirurgije. Da li su predstavljeni noviteti u lečenju?

- Pojavljuju se nove metode, kao što je specifičan lepak za vene. To znači da u glavno stablo površne proširene vene može da se uđe sa malim kateterom, vena se komprimira i segment po segment se ubrizgava lepak. To sprečava napredovanje bolesti, pojavu otoka i komplikacija. U tom slučaju ne treba nam radiofrekventno ili lasersko spaljivanje, što je velika prednost. Nema zagrevanja, niti mogućnosti da dođe oštećenja. Ove intervencije su toliko jednostavne da u zapadnim zemljama kažu da se rade u pauzi za ručak.

* Kada će se primeniti kod nas?

- Rade se već u pojedinim privatnim ustanovama, ali su generalno oprema i kompleti vrlo skupi za naše uslove. Treba imati u vidu da metoda ima određene limite, jer ne može da se primenjuje na venama koje su izuzetno površinske.


KAPILARI SAMO ESTETSKI PROBLEM

* Kapilari su manje opasni?

- Prošireni venski kapilari su uglavnom estetski problem i nisu bitni za zdravlje. To su zapravo male vene, širine od dva do tri milimetra, i uglavnom imaju oblik mreže.