Bolji uslovi za akupunkturu

V. N.

nedelja, 18. 08. 2019. u 09:20

Бољи услови за акупунктуру

Depositphotos

U VMA planirano otvaranje novog centra u saradnji sa kolegama iz Kine. Lekari su obučeni, određen je prostor

U KLINICI za fizikalnu medicinu Vojnomedicinske akademije u planu je otvaranje Centra za tradicionalnu kinesku medicinu. U opremanju centra i edukaciji pomoći će kolege iz Kine, sa kojima je za septembar planirano potpisivanje memoranduma o razumevanju. Zasada nije poznati kada bi centar mogao da počne da radi.

Načelnica Trećeg odeljenja docent dr Zorica Brdareski kaže da je određen prostor za novi centar i da su lekari već obučeni za primenu akupunkture.

- To kada će Centar biti otvoren ne zavisi samo od nas. Mi bismo voleli da to bude što pre. Imamo stručni kadar i akupunkturom se bavimo od sedamdesetih godina - rekla je dr Brdareski.

Da bi se bavili akupunkturom, lekari u Srbiji moraju da prođu dodatnu obuku, koja podrazumeva 300 časova teorijske i praktične nastave, posle čega mogu da dobiju dozvolu od Ministarstva zdravlja za bavljenje ovom metodom lečenja.

U Centru će se primenjivati različiti tipovi akupunkture - bodi akupunktura, maksibustija, elektroakupunktura, aurikula akupunktura i skalp akupunktura. Ovi tipovi akupunkture su se i do sada primenjivali u VMA, ali otvaranjem Centra moći će masovnije da se primenjuju, u boljim uslovima.

U VMA, za primenu akupunkture u lečenju i rehabilitaciji troškove snose pacijenti, ali su, kako kaže dr Brdareski, cene niže u odnosu na privatnu praksu. Procedura je takva da pacijent prvo dolazi na pregled kod lekara, da se ustanovi da li postoje indikacije za primenu akupunktura, i tek kada lekar izvrši procenu, uključuje se ta grana tradicionalne medicine.

Kod različitih stanja primenjuju se različiti tipovi akupunkture. Moksibustija je metod lečenja koji podrazumeva grejanje određenih tačaka, obično pomoću upaljenih štapića jedne posebne vrste trave - mokse.

Kinezi moksibustiju rade pacijentima sa degenerativnim reumatizmom leti, kako bi prevenirali probleme i bolove koji se obično aktiviraju s hladnim i vlažnim vremenom, u jesenjem i zimskom periodu.

Obično su to pacijenti koji imaju bolove u kolenima ili ramenima, ali i leđima. Često se primenjuje i aurikulo akupunktura - stimulacija tačaka na ušnoj školjci, koja predstavlja naše telo u malom.

Svaka tačka odgovara nekom delu našeg tela - ruci, nozi, unutrašnjim organima... Skalp akupunktura se dosad retko koristila u VMA, a dr Brdareski navodi da se na taj način stimulišu određena polja iznad moždane kore:

- To se retko koristi. Radila sam je kod nekoliko pacijenata koji imaju cerebralnu paralizu, jer smiruje grčenje mišića.


UBLAŽAVA I TEGOBE OD HEMOTERAPIJE

AKUPUNKTURA je danas veoma popularna svuda u svetu. Jedna od prvih indikacija za koju su je Amerikanci prihvatili su mučnine posle hemoterapije. Pacijentu ne moraju da se daju lekovi koji ublažavaju mučninu, već se stimulisanjem određene tačke mučnina smanjuje, verovatno smirivanjem centra za povraćanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije