Birajte vežbe prema obliku tela

B. J.

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 09:52

Бирајте вежбе према облику тела

Depositphotos

Postoje tri različita tipa građe, a svaki od njih možete da dovedete u top-formu

SVE je zapisano u genima, pa tako i oblik našeg tela poručuje koje bi vežbe trebalo da praktikujemo. Postoje tri različita tipa građe, a svaki od njih možete da dovedete u top-formu.

* Mršavi i visoki, sa telom koje teško postaje mišićavo

To znači da ste građeni kao maratonac. Ovaj oblik tela često se naziva ektomorfom. Imate uska ramena i kukove, kao i poteškoće u nabacivanju mišićne mase, iako sate provodite u teretani. Da biste postali mišićaviji, smanjite udeo kardio vežbi u teretani, a fokusirate se na intenzivne treninge koji uključuju kombinovane vežbe. Bilo bi dobro da tri dana nedeljno radite vežbe snage, a dva dana kardio program niskog intenziteta. Potreban vam je veći broj ponavljanja vežbi, nego drugim tipovima građe, kao i duže pauze između njih (od tri do pet minuta). Stavite akcenat na dizanje tegova, "vožnju bicikla" prilikom izvođenja trbušnjaka, kao i na sve ostale vrste vežbi za stomačne mišiće. Da biste izbegli mršavljenje, jedite više nego obično posle treninga.

* Kruškoliki (endomorfi), sa tendencijom za nagomilavanje masti

Imate problema sa održavanjem telesne težine i lako se gojite, pa i umarate. Širih ste kukova i teže vam je da uđete u formu od ostalih tipova građe, ali uz određenu dijetu i vežbe to nije nemoguće. Najpre, uzaludno je da provodite sate znojeći se na pokretnoj traci. Bolje bi bilo da kombinujete više različitih vežbi, uz duže intervale za odmor između njih. Usredsredite se na trbušnjake, boks, sprint, jačanje ramena i vežbe koje podrazumevaju guranje opterećenja.

* Dobro ste građeni, imate brz metabolizma i relativno ste mršavi (mezomorfi)

Odlikuju vas široka ramena, uzan struk, mali procenat masti i telo koje se brzo definiše. Ovaj oblik idealan je za bodibilding. Radite kardio vežbe i one sa dizanjem tegova. Mešavina različitih pokreta i vežbi trebalo bi da bude osnova vašeg treninga. Radite ih sa kraćim i dužim pauzama između ponavljanja, sa manjim i većim težinama, u brzom i sporom ritmu. Najbolje bi bilo da tokom nedelje promenite tri grupe vežbi – za grudi i ruke, leđa i ramena i, na kraju, za noge, a svaku ponavljajte osam do 12 puta. Da biste efikasno sagoreli masnoće i oblikovali mišiće, kondicioni trening uparite sa vežbama koje podrazumevaju dizanje težine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije