Pet vežbi za dug život

A. M.

ponedeljak, 22. 07. 2019. u 19:03

Пет вежби за дуг живот

Foto V. Danilov

Mister senior Darko Jagodić (81) savetuje najstarije sugrađane kako da vode računa o svom zdravlju i budu aktivni

DARKO Jagodić već "krcka" devetu deceniju, ali je svojim izgledom, fizičkom spremnošću i stavom prema životu mlađi od mnogih ljudi u najboljim godinama.

PROČITAJTE JOŠ - Na pozne godine mislite još u mladosti!

Na Šestom sajmu za treće doba ovenčan je titulom mister senior Srbije, a zaslužio ju je samom činjenicom da je uspeo da pobedi bolest i promeni život u potpunosti. Naime, pokvarivši zdravlje naglim dobijanjem kilograma i sedenjem na poslu i za volanom, Darko je imao problema sa kičmom, doživeo kliničku smrt i ugrađena su mu tri bajpasa. Od tada, poslednje tri decenije svakodnevno vežba, hoda, pazi šta jede i živi zdravo.

PROČITAJTE JOŠ - Na plivanje kad bole zglobovi

Za čitaoce, "Penzionera", Darko Jagodić otkriva tajnu - pet vežbi koje radi svakog jutra pre nego što izađe u šetnju.

1. VRHOVIMA PRSTIJU SE DODIRUJE POD

Noge su blago razmaknute u visini ramena. Ispravi se kičma i gleda pravo. Ruke se paralelno podignu u visinu ramena. Polako se spuštaju do poda, koliko ko može. Važno je da se ruke spuštaju paralelno i da budu prave. Noge se ne savijaju. Dovoljno je dodirnuti vrhovima prstiju vrhove stopala. Ukoliko ne uspete iz prvog pokušaja - ne treba raditi silom. Vežba se radi polako, jer je najvažnije da sve bude pravilno.

Vežba se ponavlja osam puta.

2. ČUČNjEVI

Ponovo se zauzme početni položaj - blago razmaknute noge u visini ramena. Ruke se podignu do visine grudi, ramena su spuštena, pogled je pravo. Čučanj se izvodi polako, ravne kičme. Podiže se polako u istom položaju, ispravljenih ruku i kičme, pogled pravo. Ova vežba se idealno ponavlja osam puta, ali za početak dovoljno je i četiri.

3. RAZGIBAVANjE ZGLOBOVA RUKU

Stane se u početni položaj - blago raširena stopala u visini ramena, pogled pravo, ruke su spuštene. Prsti se isprepletu sa dlanovima nagore polako se podižu šake. Kada stignu do visine grudi, dlanovi se okrenu naopako i podižu iznad glave. Pogled prati šake. Ponavlja se osam puta i odlična je za razgibavanje zglobova, laktova i ramena.

4. RAZGIBAVANjE ZGLOBOVA NOGU

Stane se blago raširenih stopala, u širini ramena, ruke su pored tela. Polako se, savijenog kolena, podiže desna noga do visine karlice. Visinu treba da odredi svako prema svojim mogućnostima. Dok se podiže desna noga i ruke se šire u stranu, jer se tako održava balans i vežbaju ramena. Naizmenično se dižu leva, pa desna noga. Vežba se ponavlja osam puta i radi se u ritmu koji odgovara čoveku, sa kratkim pauzama između podizanja kolena i ruku. Važno je da ritam bude ujednačen.

5. VEŽBANjE RAMENA

Stane se u početni položaj, raširenih nogu u širini ramena i ruke se isprepletu i podižu, polako i uporedo iznad glave. Iznad glave se šake okrenu i spuštaju na glavu. Radi se polako u seriji od osam ponavljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije