Kozji sir i surutka - izvor zdravlja na stolu

Z. O. J

02. 07. 2019. u 16:08

Козји сир и сурутка - извор здравља на столу

Depositphotos

Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbeđuje brz oporavak mišića posle treninga

KOZJI sir, jogurt i surutku trebalo bi što češće imati na meniju, jer kod dece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju. Podstiču pravilan rad digestivnog trakta, ali se preporučuju i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza). Delotvorni su kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upala, rada bubrega...

Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbeđuje brz oporavak mišića posle treninga. Izvanredna je i za trudnice, kod kojih postoji povećana potreba za belančevinama. Surutka je bogata i esencijalnom aminokiselinom triptofan (prirodni sedativ). On stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera koji stvara osećaj relaksiranosti. Serotonin deluje i antidepresivno, smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Izmišljotina

05.07.2019. 10:58

Na žalost kao neko ko prati ozbiljne medicinske informacije i istraživanja..radjeni su testovi i nije dokazano naučno da surutka leči masnu jetru.Žao mi je.

Jugoslava Pravdic

20.10.2019. 17:47

@Izmišljotina - Piše ...prevenciji masne jetre. Onaj ko jede više od jedne jabuke dnevno, dobija masnu jetru, izmedju ostalog.