Kompjuter bez greške otkriva bolest pre prvih simptoma

A. Vasić

24. 06. 2019. u 21:16

Profesor dr Branislav Milovanović posle svetskog kongresa u Beogradu o novim mogućnostima dijagnostike i lečenja kardioloških bolesti

Компјутер без грешке открива болест пре првих симптома

dr Branislav Milovanović,foto Privatna arhiva

VEŠTAČKA inteligencija i mašine koje otkivaju bolesti srca i pre nego što one nastanu, samo su neke od novina u kardiologiji koje su svetski stručaci, iz Japana, SAD, Rusije i još 37 zemlja, nedavno predstavili u Beogradu, na međunarodnom kongresu.

Organizator kongresa, kardiolog profesor dr Branislav Milovanović, u intervjuu za "Novosti", kaže da je multidisciplinarni pristup, odnosno povezivanje kardiologije, neurologije, inženjeringa i mnogih drugih oblasti, često ključan u otkivanju bolesti.

- Pacijenti lutaju od lekara do lekara jer ne mogu da utvrde uzrok tegoba. Zato su stručnjaci iz celog sveta saglasni da je najbolji način dijagnostike formiranje sinkopa centra, u kojem bi se, na jednom mestu, utvrđivalo da li je problem kardiološki, neurološki ili udruženi - kaže prof. dr Milovanović.

*Šta je privuklo svetsku kardiološku elitu u Beograd?

- Svake godine se održava internacionalni kongres koji organizuju dva najpoznatija svetska udruženja iz oblasti neinvazivne kardiologije. Prvi je organizovan u Americi, drugi u Tokiju, dok je Srbija imala čast da bude domaćin trećeg kongresa, rekordnog po broju učesnika, sa 175 stranih predavača iz 40 zemalja. Najznačajniji ljudi iz sveta kardiologije pojavile su se u Beogradu.

* Ruski lekari su imali predavanja o iznenadnoj smrti kod sportista i mladih osoba.

- Profesor Makarov iz Rusije je predstavio rezultate testiranja u vezi s pojavom iznenadne srčane smrti kod sportista, mladih osoba i dece. On je pedijatar i vodi jedan veliki centar u Moskvi, gde se testiraju deca i sportisti i procenjuje rizik od srčanih problema za svakog ponaosob. To je važna tema koju treba pokrenuti, kako bi se srčane smrti kod mladih predupredile.

* Amerikanci su govorili o primeni veštačke inteligencije u ranom otkivanju bolesti.

- Na kongresu je govorilo šest profesora sa klinike u Klivlendu koja se smatra najboljom kardiološkom ustanovom u svetu. Održali su predavanje o veštačkoj inteligenciji, odnosno mašinama uz pomoć kojih se, ubacivanjem i obradom dijagnostičkih podataka, otkriva koji pacijenti imaju povećan rizik od iznenadne srčane smrti. Ova grana medicine još je u začetku, ali je do sada pokazala odlične rezultete.

*Kako primena takve mašine može da pomogne pacijentu?

- Na primer, može da se odredi da li pacijentu treba ugraditi automatski defibrilator, odnosno uređaj koji se automatski uključuje kada dođe do pojave aritmija.

* Grupa lekara iz Brazila povezala je srčane probleme i dijabetes.

- Gostovalo je ukupno 12 lekara iz Brazila koji su postigli značajne rezultate u otkrivanju povezanosti srčanih bolesti i dijabetesa. Odredili su parametre koji mogu da pokažu koji pacijenti sa dijabetesom imaju povećan rizik od kardioloških bolesti i iznenadne srčane smrti.

* Japan ima novitete u oblasti EKG dijagnostike.

- Japanci su otišli daleko u proceni kardiovaskularnih rizika uz pomoć korišćenja EKG signala. Razvijaju softvere kombinujući više metoda, što je dalo odlične rezultate.

* Dokazana je povezanost između infekcija i kardioloških problema?

- Reumatolog iz Barselone je govorio o hroničnim infekcijama i kardiovaskularnim bolestima. Objasnio je kako hronična infekcija i inflamacija organizma može da bude uzrok raznih oboljenja, među kojima je i koronarna bolest.

* Šta su lekari iz Srbije imali da predstave svetu?

- Pratimo trendove u svetu u vezi s dijagnostikom i neinvanzivnim pristupom lečenju, naročito u neurokardiologiji. Imamo dobre rezulate u vezi s procenom rizika od kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji su imali infarkt ili krize svesti. Dokazali smo povezanost između hroničnih infekcija, kao što su neurotropni virusi i kriza svesti.

* HLAMIDIJA UZROK BOLESTI SRCA?

Na koji način infekcija izaziva bolesti?

- Dokazali smo vezu između hronične infekcije, virusa i promena na srcu, kao što su aritmije. U pitanju su česte infekcije, kao što su citomegalo virusi, varičela, herpes, hlamidija pneumonije i borelija. Osim toga, hronična infekcija izaziva i autoimune bolesti, kao što su oboljenja štitaste žlezde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

DzSvetac

25.06.2019. 09:46

Odlično ...taman pošaljemo sve ove Frr...DR...Prrr...Mrr...u Nemačku , a mi na komp !!! On svakako neće gledati šta ima u kesi !!!!