Na nosu se vidi i najmanja asimetrija

B.RADIVOJEVIĆ

08. 06. 2019. u 14:00

На носу се види и најмања асиметрија

FOTO: Bolnica "Diona"

Zbog funkcionalnih problema, ili samo zbog lepote, nos je teško operisati jer ima sve strukture tkiva, a još teže je popraviti loš rezultat prethodnog zahvata

NIJEDAN pacijent u Srbiji pred operaciju, zbog devijacije, ili samo estetike, nije tražio da mu povećaju nos. Ili, bar, estetski i plastični hirurzi, koji su se za vikend okupili u Beogradu, na stručnom skupu o hirurgiji nosa, ne pamte takav slučaj. Nosevi se ovde ispravljaju ili smanjuju, ali događa se da rezultat bude i estetski i funkcionalno - neprihvatljiv. Strukovno udruženje SRBSAPS organizovanjem edukacija pokušava to da promeni.

Niko ne želi veći nos, a mi smo, kao i Grci, Italijani, Turci prilično "nosati", i u eri prenaglašenog insistiranja na idealnim proporcijama lica, i tela, izreka "moj nos, moj ponos" definitivno više ne važi, pa sve i da je tačno kinesko čitanje lica, po kojem oblik nosa otkriva životnu snagu i seksualnu potenciju.

Kod nas korekcija nosa nije među najčešćim zahvatima u estetskoj hirurgiji. U svetu jeste, odmah iza liposukcije i korekcije grudi, ali je to i dalje jedna od najspecifičnijih intervencija u estetskoj hirurgiji.

- Zbog toga što u njemu imamo sve strukture tkiva, nos je vrlo delikatno "raditi" - kaže dr Violeta Skorobać Ašanin, predsednik SRBSAPS, i predsednik Odbora za bezbednost pacijenata i smernice evropskog udrženja EASAPS. - Bazičnim kursevima kakav je bio ovaj o hirurgiji nosa, sa 13 predavača, Udruženje pokušava da podigne standarde, i da međusobno, razmenom iskustava, otklonimo sve nedoumice, kako bi rezultat operacija bio najbolji mogući.

Među predavačima su bili i profesori Siniša Kojić, Boban Đorđević, Smilja Tudzarova Gjorgova...

Doktor Miloš Kovačević, otorinolaringolog u Hamburgu, jedan od 10 najboljih specijalista rinoplastike u Evropi, kaže da hirurg koji ne zna da reši funkcionalne probleme nosa, ne treba da radi ni estetiku.

- Oko 80 odsto populacije ima funkcionalne probleme sa nosem, i ako se uradi estetska korekcija, a ne reši proflem funkcije, onda ona može drastično da se pogorša - kaže doktorka Violeta Ašanin Skorobać.

Primenom novih tehnika nos sada može da se koriguje u svim ravnima.

- Tri su nova trenda u hirurgiji nosa: primena ultrazvučnog noža, koji precizno seče kost, bez tzv. linija lomljenja kosti, zatim ispravljanje defekta delovima hrskavice koje povezujemo fibrinom, i letdown tehnika, zapravo renesansa jedne stare metode odžavanja nosnog dorzuma, odnosno leđa nosa, kada se ceo nos sa funkcijama gurne pozadi, i primenjuje se kada se nos krivi u jednoj osovini - objašnjava doktor Kovačević. - Sve to hirurgu omogućava da kompletno menja nos pacijenta.

Doktor Kovačević je uradio više od 7.000 operacija nosa, između ostalog i prvu transplantaciju kostiju rebra na nos. To je pogodno kod pacijenata sa tankom kožom jer je primećeno da ožiljci ispod kože i skupljanje kože menjaju izgled nosa posle operacije.

- Rezultat operacije, bez obzira na sve veću dostupnost "alata", i nove metode, ipak najviše zavisi od veštine hirurga - kaže doktorka Violeta Skorobać Ašanin. - Pošto je nos centralni organ na licu, vidi se i minimalna asimetrija.

Teže je popravljati loš rezultat estetskog zahvata, nego raditi prvu operaciju. Doktor Vladislav Ribnikar, nekadašnji kadar VMA, kaže da je tad već skinuto dosta hrskavice i kostiju, ima mnogo ožiljnog tkiva i ta sekundarna oštećenja moraju da se nadomeste implantatima, najčešće od rebra.

- Za nos je važno da izgleda prirodno posle operacije i da je prilagođen licu - priča dr Ribnikar. - Pacijenti često dolaze sa slikom nosa kakav žele. U tome nema ničeg lošeg, jer bar stičemo utisak kakav se nos pacijentu sviđa, ali ako ne odgovara njegovom licu to mu se mora i reći. - Najčešće donose slike Džordža Klunija, Breda Pita i Džordža Buša.


SPECIZIČNA I ANESTEZIJA

ANESTEZIOLOG, profesor dr Dobrila Radojević, koja je radila u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Kraljevskoj bolnici u Kataru, kaže da je i anestezija pri operaciji nosa specifična u odnosu na druge operacije:

- Zbog povećanog krvarenja, slivanje krvi u untraheviju pluća bi bilo veoma rizično za pacijenta, zato se usna duplja tamponira gazom. Za uspeh operacije esencijalni su znanje i veština anestezioga: operativno polje mora da bude beskrvno, a vrednosti krvnog pritiska i pulsa niže od uobičajenih. Da se ne bi ugrozila kardiovaskularna stabilnost pacijenta neophodno je da se permanentno održava balans posebnim lekovima čije doziranje mora da bude pažljivo. Potrebna je potpuna budnost pacijenta kada se oslobađa tubusa da bi mogao spontano da diše na usta i kontroliše refleks gutanja. Posle operacije nosa česti su mučnina i povraćanje i neophodna je medikamentozna prevencija, što kod drugih operacija nije uobičajeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije