Vežbama sprečite lordozu

V. N.

30. 04. 2019. u 12:54

Velika uvijenost donjeg dela leđa ka stomaku naziva se lordoza ili lordotično držanje

Вежбама спречите лордозу

Depositphotos

VELIKA uvijenost donjeg dela leđa ka stomaku naziva se lordoza ili lordotično držanje. Ovaj deformitet kičmenog stuba ne samo što može da uzrokuje bol u leđima, već i grčenje mišića, peckanje i obamrlost, kao i probleme sa bešikom i varenjem.

Da bi se lordotično loše držanje sprečilo ili da bi se ispravio postojeći deformitet neophodne su korektivne vežbe.

- U zavisnosti od stadijuma lordoze, mere prevencije i korekcije rade se i na korekciji stava prilikom stajanja i sedenja, najčešće pred ogledalom, vežbe za jačanje i istezanje odgovarajućih mišića i mišićnih grupa - kaže Vesna Lazović, strukovni fizioterapeut "Centra za korektivnu gimnastiku i fizikalnu terapiju" iz Beograda.

Vežbe za ovu vrstu deformacije kičme mogu da se rade i kod kuće.

PODIZANJE GLAVE I RAMENA

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Podignite glavu i ramena uz kratko zadržavanje i vratite nazad.

LAKAT-KOLENO

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Sa rukama iza glave pokušavajte laktom da dodirnete suprotno koleno, naizmenično.

DLANOVI I STOPALA NA PODLOZI

Oslonite se na kolena i dlanove, tako da su trup i glava paralelni sa podlogom. Hodajte dlanovima unazad dok ne dođete u položaj za čučanj sa osloncem na cela stopala. Dlanovi ostaju na tlu.

NOGA I RUKA UVIS

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Opružajte jednu nogu uvis i istovremeno podižite suprotnu ruku. Vežbu radite naizmenično.

STEZANJE TRBUŠNJAKA

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Snažnim zatezanjem trbušnih mišića, ruke podižite iznad glave, karlica i donji deo leđa se ne smeju odvajati od podloge.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mihailo Vuković

30.04.2019. 15:31

Jednostavno rečeno , neophodno je ojačati gornje i donje trbušne mićiće . Ovo naročito važi za decu koja brzo rastu , ili imaju porodične predispzicije za lordoitičan oblik kičme .