UPALA adenoida ili trećeg krajnika često se pojavljuje kod dece u kolektivima, kao što su vrtići i škole. Može da se operiše već kad dete napuni godinu dana, ukoliko lekar proceni da je to neophodno.

Ako se upala pojavljuje češće od pet puta godišnje i praćena je tegobama, znači da je potrebna operacija, tvrde otorinolaringolozi.

- Treći krajnik predstavlja limfno tkivo u nosnom spratu ždrela. Deo je imunološkog sistema glave i vrata. Ako su česte upale praćene febrilnošću, upalama ušiju, sekretom u šupljinama srednjeg uva ili komplikacijama u vidu čestih bronhitisa ili pneumonija, neophodno je ukloniti ga, jer predstavlja žarište infekcije u organizmu - kaže dr Svetlana Valjarević, otorinolaringolog iz KBC Zemun.

Nekada se treći krajnik hirurški uklanja i zbog toga što veličinom ometa ili potpuno onemogućava disanje na nos. Deca sa uvećanim adenoidom dišu na usta, noću hrču, bude se premoreni, imaju loš apetit i slabije napreduju.

- Da bi se dete operisalo, rezultati krvne slike moraju da budu u granicama referentnih vrednosti, a brisevi nosa i grla uredni. Operacija se u svim uzrastima izvodi u opštoj anesteziji - kaže dr Valjarević.