RANA na stopalu koja teško zarasta može da bude prvi simptom šećerne bolesti, dok je kod 15 odsto već obolelih od dijabetesa ova pojava gotovo neizbežna komplikacija. Neretko, izlečenje je moguće samo amputacijom dela stopala, pa čak i celog ekstremiteta, da bi se spasao život.

U intervjuu za "Novosti", profesor dr Čedomir Vučetić, hirurg ortoped Kliničkog centra Srbije i načelnik Odeljenja za koštano-zglobne infekcije Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, kaže da se samo u toj klinici godišnje uradi oko 400 hirurških intervencija zbog komplikacija dijabetesnog stopala, a od toga 100 intervencija odstranjivanja nekog dela bolešću zahvaćene noge:

- Lečenje dijabetesnog stopala je zahtevno i složeno, i ovim zdravstvenim problemom, koji može da uzrokuje ozbiljne komplikacije opasne po život, osim nas ortopeda, bave se i opšti i vaskularni hirurzi, kao i specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije.

* Zašto kod dijabetičara dolazi do otvaranja ranica na stopalima, a ne na nekom drugom delu tela?

- Dijabetes je bolest koja utiče na zdravlje krvnih sudova. S obzirom na to da se oni nalaze u svim tkivima i organima, znači da su svi sistemi ljudskog tela ugroženi. Međutim, prvi na udaru su krajnji delovi tela, a to su stopala. U njima su krvni sudovi sitni i zato se tu najpre ispoljavaju posledice otežane cirkulacije, koja je uzrok otvaranja rane. Osim slabe cirkulacije, dodatna nevolja je to što su stopala zbog hodanja stalno izložena pritisku, pa se proces širenja rane i razvoja infekcije samo ubrzava.

* Da li se dijabetesno stopalo stvara postepeno ili može odjedanput da dođe do upale?

- Prve promene na stopalu su nekada toliko male da ih pacijent primeti tek kada dođe do otvaranja rane koja ne zarasta. Međutim, neretko dijabetesno stopalo može da bude prvi simptom postojanja šećerne bolesti. Dakle, pacijent misli da ima neku komplikaciju žulja ili infekciju, dođe na pregled i ispostavi se da ima visok šećer, a da to nije ni znao. Kod određenog broja obolelih od dijabetesa, do ishemije i gangrene ekstremiteta dolazi vrlo naglo, zbog tromboze nekog od većih krvnih sudova.

Prof dr Čedomir Vučetić,foto K.Mihajlović

* Od čega zavisi da li će se razviti komplikacije na stopalu?

- Da li će da dođe do infekcije na stopalu, koja može da zahvati ne samo kožu već i kost, tetive, zglob, zavisi od toga koliko dugo pacijent boluje od dijabetesa, koliko uspešno drži nivo šećera u krvi u granicama normale, da li je pušač, da li je gojazan, koliko se kreće, koje je starosne dobi... Uglavnom, kada pacijent primeti da mu je narušen osećaj u nekom delu stopala, da je koža na tom mestu istanjena ili suva, ili pak zadebljala, trebalo bi da potraži stručnu pomoć.

* Može li da se spreči otvaranje rana?

- Dijabetičari moraju da svakodnevno vode besprekornu higijenu stopala, da mažu stopala kremama koje koži daju vlažnost i masnoću, da nose čarape isključivo od prirodnih materijala, kao i odgovarajuću obuću. Naravno, neophodno je da češće pregledaju svoja stopala i da prate svaku promenu na njima. Svako odsustvo bola je alarmantno, svako otvaranje rane, iako ona može da deluje kao žulj ili gljivična infekcija, takođe je znak za odlazak kod lekara. Jer, ako je prisutan dijabet, to znači da je imunitet oslabljen, pa se infekcija mnogo brže širi, a teško se sanira. Dakle, problemi s promenama na stoplu kod dijabetesa se mogu izbeći ili se može sprečiti da oni budu veći.

Prof dr Čedomir Vučetić,foto K.Mihajlović

* Kako se leči dijabetesno stopalo i koliko dugo?

- Manifestacije dijabetesnog stopala su zaista mnogobrojne. Može da dođe do pojave mrtvog tkiva, nakupljanja gnoja, infekcije kosti... Dakle, samo previjanje i antibiotska terapija uglavnom nisu dovoljni. Najčešće se ove promene saniraju hirurški, i u toj hirurgiji se primenjuje čitav spekatr procedura. Lečenje dijabetesnog stopala traje veoma dugo. Primera radi, kod zdrave osobe rana zarasta za dve do tri nedelje, a kod dijabetičara mesecima.

ZA BOLNICU

* Koliko je hitno da se pacijent javi lekaru pošto primeti ranicu na svom stopalu?

- Ako neko ima temperaturu i problem sa ranicom na stopalu, znači da je za hitan prijem u bolnicu. Jer to su simptomi infekcije koja je zahvatila ceo organizam i potrebno je da se lekovi daju intravenski.

Prof dr Čedomir Vučetić,foto K.Mihajlović

DEFORMACIJA

* Da li usled dijabetesa može da dođe do deformacije stopala?

- Može, jer osim što oštećuje krvne sudove, šećerna bolest oštećuje i nerve. Ta oštećenja nerava su dijabetična polineuropatija. Jedna forma je artropatsko stopalo, što znači pojavu deformiteta zglobova stopala bez bola. Zato nastaju deformacije u vidu spuštanja svoda stopala, ili ono malo više ide u spoljašnju stranu. Obično ove promene nastaju postepeno i nisu bolne, ali s vremenom mogu da se iskomplikuju pojavom rana.