Američka Agencija za hranu i lekove objavila je u sredu novi lek koji sadrži esketamin, derivat ketamina, i koji bi trebalo da predstavlja jednu od značajnijih prekretnica u tretmanu depresije u poslednjih 30 godina.

Ovaj lek, proizveden u obliku spreja za nos, uskoro će biti na tržištu pod brendom "Spravato", a napravila ga je kompanija "Džonson i Džonson".

Kako prenosi portal "Techcrunch" lek je namenjen da se uzima kao nazalni sprej zajedno sa oralnim antidepresivom i namenjen je pacijentima koji nisu reagovali na druge tretmane.

"Spravato" je prvi veliki lek namenjen za lečenje depresije koji je odobrila Američka Agencija za hranu i lekove (FDA), još od dobro poznatog američkog leka "Prozak" koji se na tržištu pojavio pre 30 godina.

Ovo je prvi put da je FDA odobrila esketamin za svaku upotrebu.

Uprkos reputaciji ketamina kao rekreativnog leka, lekari ga godinama prepisuju pacijentima na koje nisu imali reakcije antidepresivi i drugi tretmani.

Pročitajte još - Najteže je odrediti pravi lek za depresiju i dozu

FDA je odobrila esketamin sa upozorenjem da će "Spravato" biti dostupan samo putem REMS-a (Strategije procene rizika i ublažavanja rizika), njegovog ograničenog sistema distribucije lekova sa glavnim sigurnosnim problemima, navodeći rizik od sedacije i disocijacije, kao i potencijalne zloupotrebe. Pacijenti sami mogu da koriste sprej za nos, ali će im biti dozvoljeno da to rade samo u ordinaciji ili klinici i ne mogu sa sobom odneti lek kući.

Efikasnost "Spravato" spreja procenjena je u tri kratkotrajna klinička ispitivanja, kao i na jednom dužem ispitivanju.