Hormonski disbalans odmah mora da se leči

A. Vasić

10. 02. 2019. u 15:13

Profesor dr Svetlana Vujović o uzrocima pojave cista u dojkama i jajnicima i greškama u tretmanu koje dovode do pogoršanja stanja: Pogrešno je pratiti ciste, a ne otkriti i tretirati uzrok njihovog nastanka

Хормонски дисбаланс одмах мора да се лечи

Profesor dr Svetlana Vujović

POREMEĆAJ lučenja hormona u telu glavni je uzrok pojave cista u dojkama i jajnicima. Osim estrogena i progesterona, čitav niz hormona, kao što su prolaktin, insulin i kortizol, mogu direktno da utiču na pojavu ovih benignih izraslina. Kod svake žene postoji drugačiji hormonski problem, za koji su neophodne individualne terapije, koje sprečavaju dalji nastanak još ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ukoliko žena u mladosti ima neuredne cikluse ili problem sa aknama, to su prvi pokazatelji hormonskog disbalansa, kaže, u intervjuu za "Novosti", profesor dr Svetlana Vujović, načelnik Kabineta za reproduktivnu endokrinologiju Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Svetskog borda za ginekološku endokrinologiju.

- Nepravilne menstruacije u mladosti mogu da ukažu na problem koji kasnije dovodi do stvaranja ciste u jajnicima i dojkama, a zatim i problema sa ostajanjem u drugom stanju. Ukoliko se nikakva terapija ne koristi, u dužem periodu disbalans hormona može da dovede do skoka krvnog pritiska, poremećaja pažnje i koncentracije, ali i zloćudnih procesa. Zato ciste ne treba pratiti, već lečiti uzrok njihovog stvaranja - kaže profesorka Vujović.

* Zašto su problemi sa cistama na jajnicima i dojkama sve češći?

- Savremeni način života često je veoma stresan. Ako se živi ubrzano i napeto, luče se hormoni stresa koji direktno utiču na funkciju jajnika i dojki. Ako se uz to i nedovoljno spava, ako su obroci nezdravi i neredovni, ako nema fizičke aktivnosti, to može dodatno da utiče na pojavu cista. Sve što unosimo hranom ili lekovima utiče na hormonski status. To je cena života u civilizaciji i ne možemo pobeći od toga. Ali zato treba "doskočiti" biologiji i ispraviti loše navike.

* Jesu li su ciste uvek posledica nekog hormonskog disbalansa?

- Ciste u dojkama i jajnicima, kao i miomi, uvek su posledica hormonskog disbalansa. Normalan hormonski status žene neophodan je za njeno zdravlje do kraja života. On podrazumeva da se hormoni u telu luče u pravoj meri. Ako je nekog hormona u telu previše ili premalo, doći će do bolesti. Osim toga, bilo koja bolest može nepovoljno da utiče na reproduktivni sistem.

* Zbog kojih hormona nastaju ciste u dojkama?

- One su posledica hormonskog disbalansa u drugoj polovini ciklusa kod žena koje imaju uredne menstraucije. To znači da menstruacija dolazi na svakih 28 dana, ali se od 14. do 28. dana ciklusa ne luče optimalno svi hormoni. Postoje četiri podgrupe poremećaja koji mogu da dovedu do pojave ciste ili fibroadenoma u dojkama.

ENDOMETRIOZA SE LEČI DOŽIVOTNO * Koliko dugo se tretira endometrioza? - To je urođeno, autoimuno, doživotno oboljenje, koje treba od 18. godine žene da bude lečeno kontraceptivom, sve do momenta kada žena poželi da ostane u drugom stanju. Endometrioza je doživotno prisutna u telu, luči 56 autoantitela koji utiču na sva tkiva i organe, ali koja se nigde ne detektuju, osim u naučnim centrima. Ona je najčešće prepreka za drugo stanje posle 30. godine, posebno ako nije lečena.

* Kako takvu cistu treba tretirati?

- Najčešće se dešava da žene "napipaju" nešto i odu na ultrazvuk, na kojem se vide ciste ili čvrsto tkivo fibroadenoma. Onkolog proceni da to još nije za operaciju i sledi preporuka za kontrolu za šest meseci. Za to vreme, uzrok koji je doveo do ciste i dalje postoji, zbog čega se situacija pogoršava. Rešenje je da se hormonski disbalansi odmah leče. Uz pravu terpiju, ciste se povlače i nestaju, dok fibromi i fibroadenomi ostaju ograničene veličine. U nekim slučajevima, ciste koje imaju nepravilne izrasline treba hirurški ukloniti.

* Šta je uzrok policističnih jajnika?

- To je urođeni poremećaj u radu jajnika. Postoje četiri podgrupe hormonskih poremećaja vezanih za policistične jajnike. Ovaj sindrom podrazumeva postojanje dva od tri sledeća problema: neuredna menstruacija, povišene vrednosti muških hormona i više od 10 cista na svakom jajniku.

* Koje žene imaju najveći rizik od nesklada hormona?

- Devojčice koje ne dobiju menstruaciju do 16. godine, kojima menstruacija nije uredna ni posle 18. godine, ili imaju jako bolne cikluse. To nikako nisu normalne i uobičajene pojave. Takve devojke treba na vreme da odu na pregled kako bi se utvrdio uzrok i obezbedili lekovi. To su poremećaji koji moraju da se leče, da ne bi došlo do ozbiljnijih problema.

* Koje preglede je potrebno obaviti da bi se otkrio uzrok poremećaja?

- Ginekološki pregled podrazumeva ultrazvuk dojke i male karlice. Ako se nađu ciste, neophodno je otkriti uzrok hormonskog poremećaja, koji je uvek prisutan u tom slučaju. Rade se endokrinološki pregledi i ispitivanje čitave grupe hormona, dok se ne dođe do uzroka. Ciste su izlečive, ali je veoma važno na vreme ih ispitati i otkriti.

* Kako se leče ovakvi disbalasi?

- Postoje brojne terapije, koje ne podrazumevaju samo kontraceptivne pilule, već različite lekove i hormonske preparate, zavisno od uzroka. Potrebno je da endokrinolog koji se uže bavi ovom oblašću nađe nepravilnost. Postojanje ovulacije je uvek znak da je sve u redu, već u drugoj fazi ciklusa moramo ispitati brojne hormone, a ne samo uraditi analizu progesterona 21. dana ciklusa.

* Kakav je postupak kada žena koja ima hormonski disbalans želi da ostane u drugom stanju?

- Žena koja ima problem dobija terapiju i ide na kontole kod endokrinologa svakih šest meseci. Kada odluči da želi bebu proverava se hormonski status, koji je već negde "ispravljen" terapijom, kakav god da je bio prethodno. To je podloga za trudnoću. U zavisnosti od slučaja i bolesti, odlučuje se da li će se neki lekovi koristiti i u trudnoći. Budući da je ponekad potrebno šest meseci da bi se stekli uslovi za trudnoću, često se našalim sa pacijentkinjama i kažem da se najpre sa mnom dogovore da žele bebu, a nakon toga kažu i mladićima, jer je potrebno vreme da bi se telo pripremilo za uspeh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Jelena

11.02.2019. 06:17

Šta mislite o lečenju cista na grudima sa Diane 35 i da li taj lek može da se prepiše bez prethodnih analiza (kojih)?

Maki14

11.02.2019. 14:28

@Jelena - Ja sam 5 god pila Diane 35 zbog policisticnih jajnika i ne redovnih ciklusa da bih kasnije saznala da se nigde u svetu ne preporucuje upotreba istih. Tj izbacene su iz upotrebe zbog kancerogenih sastava koje sadrze. Samo kod nas i dalje zene piju.

Marija

11.02.2019. 17:12

@Jelena - Pa da li su vam dali nesto drugo? Meni su pre dva meseca preporucili isti...

Vesna Hajagoš

11.02.2019. 14:51

Dr. Svetlana je divna. Njen sam pacijent. Nastoji da otkloni uzrok bolesti i tegobe, sto nije slucaj s njenim kolegama. Mene je preporodila

Biki

11.02.2019. 15:01

Uradjena mi je histerektomija jajnici ostali hormoni haos kome da se obratim za regulisanje tih hormona jer posle operacije nemam nikakvu terapiju imam 43godine pre5god.uradjena operacija

Anelej

01.07.2019. 12:46

@Biki - Pa na primer lekaru, eto sve piše u tekstu... pet godina i pitate se po internetu umesto da odete kod lekara, a i ovi s virkovima i ostalim tinkturama, zaista... da li ste normalni?

Branka

07.03.2019. 05:00

PCS se lijeci tako sto ste mrsavi, puno se krecete, vodite racuna sta jedete I koliko jedete. Pijenje hormona nista ne lijeci, jer dok ih pijete menstruacije su redovne, a kada prestanete sve je po starom. Osobe sa PCS imaju predispoziciju za razijanje dijabetesa 2. Medjutim, ukoliko ste aktivni, vitki I jedete zdravu hranu - dosta salata, jaja, zdravih proteina - vi cete biti zdravi I plodni.