DA LI je uzrok zapušenog nosa, bola u grlu i uhu i povišene telesne temperature virus ili bakterija može da se sazna samo iz analiza krvne slike.

Iako mnogi veruju da su simptomi bakterijske infekcije jači nego virusne, to je zabluda, jer i bakterije i virusi mogu da uzrokuju iste tegobe, a antibiotik se propisuje samo u slučaju bakterijske infekcije.

- Da bi se tačno odredila priroda oboljenja neophodno je da se uradi krvna slika sa leukocitnom formulom, analiza vrednosti C-reaktivnog proteina u krvi, kao i brisevi nosa i grla - kaže dr Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun". - Ukoliko su u leukocitnoj formuli povišene vrednosti limfocita ili monocita, radi se o virusnoj infekciji, a ukoliko su povišene vrednosti granulocita (neutrofila), onda je reč o infekciji izazvanoj bakterijama. Vrednosti C-reaktivnog proteina kod virusnih infekcija su u opsegu od 10 do 30, dok kod bakterijskih infekcija respiratornih puteva C-reaktivni protein ima značajno više vrednosti.

Nije retkost da pacijenti posle nekoliko dana virusne infekcije počnu da piju antibiotike. Ubrzo osete poboljšanje, ali razlog nije antibiotik, već prirodni tok oporavka.

- Žuta prebojenost sekreta iz nosa ne mora nužno da ukazuje na bakterijsku infekciju, već se u sekretu nosa, kao posledica borbe imunološkog sistema protiv virusa, nalazi mnogo leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca koji ga preboje - kaže dr Valjarevićeva. - U slučaju da je opšte stanje pacijenta dobro, da više nema temperaturu i da su sve tegobe smanjene, sama promena boje sekreta ne znači da je došlo do bakterijske infekcije.

Bela naslage na krajnicima, takođe, nisu dokaz da je reč o bakterijskoj upali grla.

- Infektivna mononukleoza koju izaziva Epštajn-Barov virus, manifestuje se identično kao i gnojna angina - visokom temperaturom, opštom slabošću, uvećanim krajnicima sa belim naslagama, uvećanim limfnim čvorovima na vratu - objašnjava naša sagovornica. - Upala uva, takođe, može da bude virusna i bakterijska. Virusne upale srednjeg uva mogu da dovedu do krvarenja, dok bakterijske upale mogu da uzrokuju pucanje bubne opne sa curenjem gnojnog sadržaja u spoljašnji slušni hodnik. Ipak, većinu upala srednjeg uva prate crvenilo, osetljivost bubne opne, pa na osnovu samog pregleda ne možemo da budemo sigurni da li je izazivač virus ili bakterija.


NAJPRE SIRUP

KADA dete dobije temperaturu, plače ili se žali na bol u uvu, roditelj bi trebalo da mu da sirup protiv temperature i bolova, da redovno čisti detetu nosić i da prati simptome.

- Ove tegobe najčešće prođu u roku od jednog ili dva dana - kaže dr Svetlana Valjarević. - Ukoliko se pogoršavaju, tek je onda neophodan odlazak pedijatru. Jer, kod predškolske dece većina infekcija je virusnog porekla.