Zašto je važan vitamin F

03. 12. 2018. u 09:40

Ovaj vitamin igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže, a predstavlja i bazu od koje se sintetizuju druge zasićene masne kiseline, objašnjavaju stručnjaci

Зашто је важан витамин Ф

Depositphotos

VEĆINA dovoljno zna o važnosti vitamina za organizam i trudi se da ih unese u zadovoljavajućim količinama. Međutim, o značaju vitamina F, koji organizam, inače, ne stvara, nedovoljno se zna, iako obuhvata grupu supstanci neophodnih za naš život. Ovaj vitamin igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže, a predstavlja i bazu od koje se sintetizuju druge zasićene masne kiseline, objašnjavaju stručnjaci.

Posledica njegovog nedostatka je gubitak vode iz organizma, što se ispoljava kroz preteranu žeđ. Perutanje kože, takođe, može da se javi zbog nedostatka vitamina F. Ukoliko postoji hronična nestašica, mogu da se jave i oboljenja krvnih sudova, u vidu ateroskleroze, flebitisa, tromboze, infarkta miokarda, takođe i poremećaj u radu jetre, kao i smanjena otpornost na viruse i bakterije.

Da bi se snabdeli optimalnim količinama dnevno treba uneti od 10 do 20 g ovog vitamina, što se, nažalost, retko kada dešava. Poluzasićene masne kiseline, u kojima se nalazi vitamin F, skoncentrisane su u semenkama uljarica - suncokretu, lanu, maku... A da bi se zadovoljile dnevne potrebe, dovoljno je, na primer, popiti samo dve kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije