Što se pre primeni, imunoterapija efikasnija

A. VASIĆ

12. 11. 2018. u 10:02

Lekari sa Kube na skupu u Beogradu predstavili iskustva u lečenju raka. Problem je to što se ovaj način lečenja uključuje tek u finalnim stadijumima bolesti

Што се пре примени, имунотерапија ефикаснија

Depositphotos

NOVE vrste imunoterapije u vidu vakcina koje se doziraju za svakog pacijenta individulano, pokazale su se efikasnim u lečenju raznih vrsta kancera kod dece i odraslih, rekli su kubanski onkolozi na predavanju "Najnovija dostignuća kubanske medicine" održanom u Beogradu.

Istraživanje započeto 2015. godine u Havani, u kojem je učestvovalo 39 pacijenata, prema rečima lekara sa Kube, pokazalo je da je novom terapijom došlo do izlečenja kancera kod 40 odsto pacijenta. U drugom ispitivanju učestvovala su deca starosti od tri do 18 godina, sa agresivnim tipom kancerogenog tumora mozga - DIPG, i pokazalo se da je imunoterapija u kombinaciji sa zračenjem dala dobre rezultate.

- U studiji koja je trajala od 2009. do 2016. godine, isproban je jedan od novih lekova i pozitivna reakcija je zabeležena u 96 odsto slučajeva. Ta deca su živa i vode normalan život, iako im se pre istraživanja bolest agresivno razvijala, a tumor za kratko vreme mnogo porastao. Ubrizgavanjem leka, procenat preživljavanja je znatno povećan - rekao je onkološki pedijatar, dr Rene Cespedesa, šef odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju u Havani.

O prednostimaimunoterapijena konferenicji je govorila i onkološkinja dr Anabela Estevez Garsije, koja je naglasila da je cilj imunoterapije da kancer pretvori u hronično oboljenje.

- Jača se imunološki sistem da bi mogao da se bori sa bolešću. Problem je što pacijenti dolaze na tretman tek nakon što su lečeni tradicionalnim metodama. Dok ne dođu do finalnih stadijuma bolesti, oni ne uzimaju u obzir imunološku terapiju. Tada terapija nije tako efikasna - rekla je dr Garsije.

GENOTERAPIJA

NAUČNICI sa kubanskih instituta trenutno rade na otkrivanju novih načina lečenja, od kojih se u skorijoj budućnosti najviše očekuje od genoterapije, rekao je dr Reno Cespedes, šef Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiobiologiju u Havani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Niko

12.11.2018. 12:20

neka dodju lekari kod moje babe i dede na staru planinu par kilometra od vrha...nikad bolesni...kijavica il grip za njih nepostoje...a ove bolesti kancer i slicno niti su culi niti iko ima il imao u selu...a da nikada se.nisu vakcinisali a sada im je po 85godina

IstokBoyz

12.11.2018. 12:39

Naravno, tako im savetuju predstavnici farmako mafije ciji su predstavnici voljno/nevoljno sami doktori!