Za tri decenije - 15 kilograma!

M. D.

25. 10. 2018. u 15:07

Ne jedete neumereno, ali primećujete da ste svake godine pomalo deblji? Odgovor bi mogao da se krije u samo sedam kalorija viška koje unesete svakog dana

За три деценије - 15 килограма!

Shutterstock

NE jedete neumereno, ali primećujete da ste svake godine pomalo deblji? Odgovor bi mogao da se krije u samo sedam kalorija viška koje unesete svakog dana.

Tako tvrdi dr Žil Jeo, genetičar sa Kembridž univerziteta, koji kaže da se između 20. i 50. godine ugojimo u proseku 15 kilograma. U prevodu, to je 75.000 kalorija ili samo 2.500 ekstra kalorija svake godine.

To znači da svakog dana unesemo samo sedam kalorija viška, koliko ima kesica kečapa, o čemu niko ne razmišlja. Budući da je reč o sporom i postepenom gojenju, teško se primećuje, a kako starimo, metabolizam se usporava, pa se i dodatne kalorije lakše zalepe.

Našu tendenciju da se gojimo dr Žil Jeo objašnjava evolucijom i potrebom da skladištimo masti kako bismo preživeli periode bez hrane. Ta potreba je duboko ucrtana u naš DNK, s tim što su neki ljudi genetski skloniji gojaznosti nego drugi.

Ne postoji režim ishrane koji je idealan za sve, ali dok ne ustanovite šta je za vas dobro, najbolje da se držite mediteranske dijete, savetuje genetičar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije