Najnovija terapija kad se pojave metastaze

A. VASIĆ

06. 10. 2018. u 18:24

Primarijusdr Nada Babović, onkolog, o dijagnostici i dometima lečenja karcinoma prostate: Ranije je bio bolest starijih muškaraca, nakon 70. godine života, a sada je u metastatskoj fazi sve češći u pedesetim godinama

Најновија терапија кад се појаве метастазе

Foto I. Marinković

NOVA vrsta hemioterapije i dva hormonska leka za pacijente obolele od karcinoma prostate dostupni su o trošku zdravstvenog osiguranja od decembra prošle godine. Ove lekove dobijaju pacijenti u metastatskoj fazi bolesti, kada nakon hirurške ili medikamentne kastracije kod pacijenta dođe do hormonske rezistencije.

U intervjuu, za "Novosti", primarijus dr Nada Babović, iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da je nova onkološka terapija najsavremenija u svetu. Razlika između naših pacijenata i onih u razvijenijim zemljama jeste što naši pacijenti terapiju dobijaju u kasnijoj fazi metastatske bolesti, dok je pacijentima u razvijenijim zemljama ona dostupna u ranijoj fazi metastaze. Takođe, u Srbiji trenutno o trošku zdravstvenog osiguranja može da se dobije samo jedan od ova tri leka.

- Naši pacijenti čija bolest napreduje uprkos kastraciji i konvencionalnoj terapiji nastavljaju lečenje sa jednim od ova tri leka. U Americi i zapadnoj Evropi omogućeno je da pacijent, po potrebi, dobije sva tri leka u određenom trenutku svoje bolesti - kaže primarijus dr Nada Babović. - Pre primene ovih lekova, pacijenti koji boluju od karcinoma prostate u Srbiji se leče hirurški, zračenjem, hormonskom terapijom, hemioterapijom ili drugim vrstama medikamenata.

* Koliko muškaraca u Srbiji boluje od karcinoma prostate?

- Prema poslednjim podacima koje dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od karcinoma prostate u Srbiji godišnje oboli između 2.000 i 2.300 muškaraca. Nažalost, nema preciznih podataka koji oblik karcinoma je u pitanju, koliko je proširen, kao ni detaljnih podataka o pacijentu, koji bi bili dragoceni za kliničare.

* Povećava li se broj obolelih?

- Prema statistikama, taj broj se povećava iz godine u godinu, i tako je generalno u celom svetu. Ipak, još nije precizirano da li obolelih zaista ima više, ili se oni sada jednostavno bolje dijagnostikuju. Postoje neke naznake da je ipak u pitanju pravovremena dijagnostika.

* Postoji podatak da sve mlađa populacija oboleva od ove vrste karcinoma?

- Ranije je karcinom prostate bila bolest starije muške populacije, nakon 70. godine života. Danas je ova bolest u metastatskoj fazi sve češća u pedesetim godinama, kod muškaraca koji su radno aktivni, dobre kondicije, bez pridruženih bolesti. Nažalost, ako se maligna bolest javi u mlađem dobu, bolest je agresivnija.

* Da li je poznat uzrok ove bolesti?

- Karcinom prostate ne prouzrokuje jedan faktor, nego više njih, počevši od genetskih, pa sve do životne sredine. Najvažniji predisponirajući faktori su starije životno doba, pripadnost crnoj rasi i pozitivna porodična anamneza, što znači da je oboleo blizak član porodice od karcinoma prostate - otac ili brat. Što je muškarac stariji, šansa da dobije karcinom prostate je veća. Ova bolest se ne javlja kod dece.

* Koji su prvi simptomi karcinoma?

- Pacijent se žali na češće mokrenje, posebno tokom noći, nema osećaj da se potpuno izmokrio, mlaz je kratak, isprekidan. Ponekad se može naći krv u mokraći ili spermi. U takvim slučajevima potrebno je obaviti pregled kod urologa.

* Kako se on najpreciznije dijagnostikuje?

- Urolog najpre obavi klinički pregled prostate i uradi PSA test iz krvi. Ako ovi nalazi odstupaju od normale, radi se biopsija prostate. Ukoliko se histopatološki potvrdi karcinom prostate, pacijent radi skener ili magnetnu rezonancu abdomena i male karlice i rendgen ili eventualno skener pluća, kao i scintigrafiju koštanog sistema. Zatim se prikazuje konzilijumu, gde urolog, radioterapeut i medikalni onkolog donose odluku o najboljem načinu njegovog lečenja.

* Postoje različite faze ove podmukle bolesti?

- U oko 90 odsto slučajeva, histopatološki nalaz potvrđuje karcinom žlezdanog epitela ili adenokarcinom. U oko 10 odsto slučajeva dijagnostikuju se retke forme ovog karcinoma, kao što su neuroendokrini tumor ili tumor malih ćelija prostate, što je znatno opasnija i agresivnija bolest. Osim toga, postoji podela na kliničke stadijume kada je karcinom lokalizovan u prostati, ili regionalno proširen na okolne limfne čvorove, ili metastatski, kada se putem krvi ili limfe proširio u kosti, jetru ili pluća.

* Šta sve podrazumeva lečenje?

- Svaki pacijent je slučaj za sebe i izuzetno je važno individualizovati terapiju. To je bolest čije lečenje, ako se znalački sprovodi, traje godinama. Modernim terapijama se znatno produžava život pacijenta i praktično se karcinom prevodi u hroničnu bolest. To je veliki uspeh i istovremeno veliki izazov za lekare koji se bave lečenjem karcinoma prostate.

* U kojim slučajevima se mora uraditi obostrana hirurška kastracija?

- Muški polni hormoni potenciraju širenje karcinoma prostate. Obostrana hirurška kastracija, koja podrazumeva odstranjivanje testisa, ili lekovi koji blokiraju stvaranje muških hormona, primenjujuse kao primarni pristup u lečenju metastatskog karcinoma prostate. Oni uspešno kontrolišu bolest u skoro 80-90 posto bolesnika. Nažalost, njihovo pozitivno dejstvo traje dve-tri godine, kada bolest ponovo počinje da napreduje. .


RIZIK RASTE

* Budući da su simptomi slični, kako razlikovati karcinom prostate od benignog uvećanja?

- Benigna hiperplazija prostate je dobroćudno uvećanje prostate, koje imaju gotovo svi muškarci već od pedesetih i šezdesetih godina. Nastaje zbog smanjene funkcije prostate i umnožavanja ćelija koje nisu aktivne. Ipak, u trenutku kada dođe do uticaja više različitih faktora, kao što su starije životno doba ili pozitivna porodična anamneza, šanse za dobijanje ovog karcinoma se znatno povećavaju, zbog čega je neophodno obaviti pregled, naročito ukoliko postoje tegobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Penzioner

08.10.2018. 21:51

Sjajno! Treba nam više ovakvih informacija o savremenim načinima lečenja!