Laserom i kremama protiv tumora

I. Kovačić

subota, 15. 09. 2018. u 13:21

Ласером и кремама против тумора

Shutterstock

Keratoze koje su posledica sunčanja mogu da se pretvore u opasan karcinom kože

SUVA i hrapava koža na pojedinim delovima tela posledica je prekomernog sunčanja tokom leta. Kod većine ljudi ova vrsta kožnih promena ne menja svoj oblik i potpuno ili delimično se povlači posle izvesnog vremena. Međutim, kod pojedinih osoba ovako izmenjena površina kože predstavlja početni oblik karcinoma.

- Solarne ili aktinične keratoze mogu da pređu u invazivni skvamocelularni karcinom koji ozbiljno ugrožava zdravlje - kaže docent dr Dušan Škiljević, dermatovenerolog i zamenik direktora Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

S obzirom na to da se samo na osnovu izgleda solarnih keratoza ne može reći da li će da se pretvore u tumor, trebalo bi ih pravovremeno lečiti.

- Poseban problem u lečenju solarnih keratoza predstavlja činjenica da veliki broj pacijenata ima multiple promene, odnosno čitave regije kože koji imaju izmenjene ćelije - priča docent Škiljević. - Zbog toga lečenje može da bude usmereno prema pojedinačnim promenama ili se tretira čitavo polje kože ukoliko su na njemu prisutne višestruke aktinične keratoze.

Kako dalje objašnjava docent Škiljević za pojedinačne promene mogu da se koriste laseri, radio-talasi, elektrohirurške metode, kriohirurgija (terapija tečnim azotom), kiretaža i dosta retko klasične hirurške metode.

Kada je solarnim keratozama zahvaćen veći deo kože upotrebljavaju se kreme koje deluju kako na vidljive promene, tako i na izmenjene delove kože koji nisu golim okom primetni. - U tu svrhu se najčešće koriste "imikvimod", 5-fluorouracil", "ingenol mebutat", "diklofenak" - upućuje naš sagovornik. - Dužina primene ove terapije varira od krema do krema i kreće se od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Osim kremova, u svrhu lečenja čitavog polja kože mogu da se koriste i laseri, hemijski pilinzi, dermabrazija i fotodinamska terapija.

BENIGNE PROMENE

OSIM solarnih postoje i seboroične keratoze koje su benigni kožni tumori. Ove promene su u početku blago izdignute iznad novoa kože, žućkaste ili svetlobraon, a kasnije postaju tamnobraon ili crne, površina im postaje hrapava i često prekrivena masnom ljuspicom koja se dosta lako skida.